зона за мислещи хора

От Атлантида ли са пирамидите на дъното в Бермудския триъгълник?

На дъното на Бермудския триъгълник има огромен мистериозен град с пирамиди. Това са установили преди няколко години двама учени – Пол Вейнцвейг и Полина Залитски, с помощта на подводен робот край бреговете на Куба.

Постройките на града включват и няколко сфинкса. Ясно се виждат очертанията на четири пирамиди, подобни на египетските. Заедно с другите здания те се намират на границата на легендарния Бермудски триъгълник. Артефактите на кубинския комплекс от пирамиди сочат, че на това място е съществувал град. Потъването е станало поради покачването на морското равнище.

Специалистите твърдят, че древният градски комплекс е построен преди около 200 хиляди години и е потъвал в продължение на около 50 000 години, за да се озове на дъното на океана. Това датиране поставя учените в задънена улица, тъй като, според наличната информация, цивилизациите, които са съществували на планетата по това време, не са притежавали необходимите знания и технологии за такова строителство.

Някои предполагат, че това всъщност са останките на легендарната Атлантида. Други са убедени, че съоръженията са построени от извънземни форми на живот. По време на изследванията са използвани роботизирани механизми, а направените от тях видеоклипове до голяма степен са помогнали в изследването на отломките. Също така са събрани проби от материалите, които са използвани за строителството на сградите. Оказва се, че градът е бил изграден от гранит. Мистерията се допълва от факта, че подобен полиран керамогранит не се среща нито в Куба, нито на Юкатан. Засега учените все още не са отговорили на редица ключови въпроси, свързани с находката.

Това, че подводния град се намира в Бермудския триъгълник го прави още по-загадъчен. Триъгълникът, който се заключва между Маями, Пуерто Рико и Бермудските острови се е оказал фатален за кораби, самолети, яхти, защото те изчезват там безследно.

бермудския триъгълник

Бермудските острови са известни на човечеството от 1492 г., когато са открити от Колумб на път за Америка. Но истинската им история на един от най-загадъчните феномени започва доста по-късно. Първото изчезване на кораб в това място е документирано през 1918 г. Разбира се, плавателни съдове са изчезвали безследно и преди това, но едва през ХХ в. Става възможно със сигурност да се твърди, че кораб не би трябвало да изчезне безследно по каквито и да било естествени причини, защото плаването се контролира от много уреди. Още по-мистериозното е това, че там е регистрирано и изчезване на космически обекти – сонди и спътници.

Бермудският триъгълник се свърза и с мистерията на изчезналия континент Атлантида и неговата цивилизация. Според една от легендите, преди да изчезнат от лицето на Земята, жителите на митичния континент създали уникална библиотека на знанията си, като не е изключено, че информацията се пазела в мощни кристали, акумулиращи слънчевата енергия. Някои специалисти твърдят, че останките на Атлантида се намират именно на дъното на Бермудския триъгълник, а въпросните кристали са причина за повредите на корабите и самолетите. Версията е достатъчно любопитна, но няма научно потвърждение.

Друга теория, твърди, че причината за изчезването на различни видове техника са гигантски метанови мехури. Според тази хипотеза на дъното на океана в този район е имало вулкани, бълващи метан, а сега на тяхно място са се запазили разломи на земната кора, от която от време на време все още се отделят големи количества от смъртоносния газ. Учените опитно са доказали, че корабите, озовали се в такъв „мехур“, незабавно потъват. Тази теория обяснява и случаите, в които са откривани плавателни съдове с мъртъв екипаж, отровен от метан. Специалистите също така твърдят, че метановите мехури могат дори да свалят самолети.

Не по-малко популярна е и версията, според която Бермудският триъгълник гъмжи от времеви изкривявания – дупки във времето. Най-известната история, свързана с нея, е за пилот, който прелитайки над района, бил принуден да мине през облак, който приличал на тунел. Щом излязъл от него, летецът установил, че за 47 минути е преминал разстояние, което обикновено се изминава за 74 минути. Но пък не бива да се забравя, че всички прибори в машината са били „луди“. И не на последно място е фактът, че в района на Бермудите има магнитна аномалия, където стрелката на компаса започва да сочи в необичайна посока.

Каквато и да е тайната на Бермудския триъгълник, загадката на подводния град си остава. Според журналиста Луис Мариано Фернандес, достъпът на изследователските групи до руините бил спрян до решаването на Кубинската криза. „Правителството на САЩ е открило предполагаемото място на гибелта на Атлантида през 60-те години – по време на ракетната криза в Куба. Атомни подводници са определили мястото на пирамидалните структури. Районът е бил обявен за секретен, властта е взела контрол над историческия обект, криейки преди всичко от Съветския съюз.“ Научната група, формирана от експерти по океана, археолози и историци, е направила извод: на дъното на океана, на около 300 метра под морското равнище, се намират руините на древен град, и единодушно са заключили, че това е потъналата Атлантида. Пирамидите и сфинксовете в Карибския басейн значително превишават по масивност египетските. Това, че остров Куба е остатък от съществувала някога могъща древна култура, се потвърждава и от факта, че върху руините на някогашните здания са открити древни символи и пиктограми, идентични с египетските йероглифи. Те се виждат на подводните съоръжения.

Все още няма коментари !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни