САЩ - Русия:
Без изгледи за стиснати ръце
Всъщност всички противоречия между САЩ и Русия се свеждат до едно: стремежът на Кремъл да гарантира своя зона на влияние на цената на американско доминиране върху всичко извън нея


Григор Лилов

Този път за срещата с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео нямаше бяла „Победа” (съветски автомобил от 50-те години на миналия век), с която руският външен министър Лавров посрещна преди четири години тогавашният първи дипломат на САЩ Джон Кери:

Онзи арменец, който ми предостави автомобила тогава, някъде се стопи – отбеляза дипломатично в тази връзка липсата на „Победа”-та Лавров.

Нямаше и победа за никой от участиците в разговорите между двамата, продължили близо 4 часа. Изглежда нямаше и демонстрации на нещо като победа, както беше преди четири години.

Нямаше победа за никого и на срещата Путин-Помпео (половин час официално).

Срещата в резиденция Бочарово в Сочи закъсня с над 3 часа и започна след 9 вечерта. Причината – Путин провеждал военно съвещание в Ахтубинск. После вечерята (закрита напълно за журналисти) стартирала с таратор, разговорите били подгряни със сьомга, черен хайвер и водка.
Така че всъщност диспутът между Путин и Помпео също е продължил към четири часа.

Един много съществен детайл: на срещата между Путин и Помпео присъстваше и шефът на службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.

Руските медии акцентират на добри новини – май имало договорка за среща между Путин и Тръмп, руският президент бил готов веднага да се срещне с американския, настроението било „делово”, каквото и да значи това. Докато американските наблягат на поставения от Помпео въпрос за руското вмешателство в изборите.

Не само медиите от двете страни на планета, но и руски и американски политици твърдят и се кълнат, че Украйна не е обсъждана. Естествено е, че не казват истината. Та тя е била основната тема в разговорите, именно заради нея на срещата между Помпео и Путин специално присъстваше и първият разузнавач на Русия.

Ние ще защищаваме непреклонно своите интереси. Те ще направят всичко възможно, за да защитят интересите си по същия начин – отбеляза Помпео пред журналистите.

Всъщност всички противоречия между САЩ и Русия се свеждат до едно: стремежът на Кремъл да гарантира своя зона на влияние на цената на американско доминиране върху всичко извън нея.

Наистина непреходна тема от новите „демократични” времена, както показва следният разговор:

Елцин: Имам една молба. Защо просто не дадеш Европа на Русия? САЩ не са в Европа. За Европа трябва да се грижат европейци. А Русия е наполовина европейска, наполовина азиатска.
Клинтън: Значи искаш и Азия, така ли?
Елцин: Да, да, Бил. Все някога трябва да се разберем за всичко това.
Клинтън: Не вярвам това да се хареса на европейците.
Елцин: Е, няма да се хареса на всички. Но аз съм европеец, живея в Москва, а Москва е в Европа. Ти можеш да вземеш всички останали държави и да се грижиш за сигурността им. А аз ще взема Европа и ще се грижа за нейната сигурност. Тоест, не аз лично, а Русия. (…) Бил, съвсем сериозно говоря. Дай Европа на европейците. (…) Ние в Русия имаме достатъчно сила да защитаваме всички европейци, също и онези, които имат ракети (Франция и Великобритания – бел.ред.).

Това е откъс от разсекретените миналата година над хиляда страници архив на президента Бил Клинтън, съхранявани в президентската библиотека „William J. Clinton Presidential Library“ в Арканзас.
Сред тях 74 засягат разговорите му с бившия руски президент Борис Елцин. Този е от ноември 1999 г.

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter