Бойко Борисов: Президентът вероломно напада правителството без причина


в. Сега, segabg.com

Премиерът Бойко Борисов коментира в извънредно изявление въпросите на президента Румен Радев дали той има нещо с Делян Пеевски. Радев зададе въпросите си публично по обяд, предизвикан от предхождаща реплика на Борисов по адрес на началника на кабинета на президента Иво Христов. Борисов го определи като сивия кардинал в президентството, който пречи на добрите отношения от двете страни на „Дондуков“. Тогава премиерът вметна, че Христов е работил като програмен директор на тв BBT, която била собственост на Пеевски. Всъщност тогава още е била собственост на Петър Манджуков. Тази реплика предизвика реакцията на Радев, която Борисов окачестви като „вероломно нападение срещу правителството“.

„Един държавен глава, един президент на всички българи, равно отдалечен, не е редно да дава такива оценки и да взима такава явна страна към неговата пария БСП“, заяви Борисов.

Борисов припомни, че президентът не е коментирал изявлението на БСП, че Народният съд от 1945 г. е бил необходим и неизбежен.

„Не може, вчера, когато се разтресе държавата от това, че искат да върнат Народния съд или по-скоро считат, че това е нещо добро – да се избият хиляди българи без съд и присъда, като кучета в лагерите, да не каже една дума по темата. Той е длъжен и за едните и за другите, както аз снощи защитих и двете страни. Когато са трепали партизани, това е било толкова лошо, те също са българи, както след това, когато са избивани в концентрационните лагери“, каза премиерът Борисов.

„В нито един пункт не съм обидил президентската институция, президента Радев, освен да кажа, че заедно сме работили добре“

Борисов каза, че неговият началник на кабинета Иво Христов го „хейти“ всеки ден.(Вероятно има пред вид изявите на Христов във ФБ) Според Борисов също би трябвало да се зададе въпросът как човек, работил за оръжеен търговец – Манджуков, сега е началник на кабинета на президента.

„Ако президентът има каквито и да било данни за мой бизнес, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля незабавно днес да сезира прокуратурата, КОНПИ, която иска институция“, призова Борисов.

Той припомни, че електоратът на ДПС е подкрепил Радев на президентските избори.

„Моята добронамереност към всички не трябва да става накрая за мой ущърб. ДПС гласува за падането на правителството, против правителството, когато го създадохме. Подарък не ми прави“, заяви Борисов.

„Аз мога да задам контравъпроси в същия стил – колко струват изборите на президента Радев, как се договори с ДПС за подкрепата, с Делян Пеевски ли го е направил? Сега той да дава пресконференции и да обяснява същото. Вижте колко грозно звучи. Това не е добре за държавата“.

Според Борисов президентът може би не може да му прости, че „не купихме тези изтребители“.

„В нашата програма пише: първо да вдигнем двойно заплатите на учителите. Ще купим и самолетите“, заяви Борисов.

И допълни, че досега 90% от парите за отбрана са отивали за ВВС.

„За кугъри, пантери, спартани. И сега са в състояние, защото така са подписвали договорите, че да не летят“, каза още той.

Извънредното изявление на премиера Бойко Борисов (BGNES Agency)

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter