Срещу течението
ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: Едно драматично закъсняло съдебно решение
С пълното съзнание, че предизвиквам скандал, налага се да заявя, че решението да бъде освободен предсрочно Джок Полфрийман е не просто правилно – то е драматично закъсняло


Весислава Танчева

Слушам масовата истерия, към която се притури и Борисов, и осъзнавам, че щетите върху психиката на българите са чудовищни и вероятно необратими. Възмущението от това освобождаване е първа новинарска тема и очевидно ще остане такава поне още ден-два. Но не виждам случаят да се обсъжда по същество, а според канените в студията гости съдя, че темата ще бъде набутана в клишето „съдията-мръсник пусна на свобода убиец на готин пич“.

За да стане ясно колко дълбоко е заблуждението по тази тема, ще разгледам фразата дума по дума, но първо ще припомня, че записите от охранителните камери пред злополучната дискотека изчезнаха мистериозно още по време на делото!

Съдията е Калин Калпакчиев. Известен с опозиционните си изказвания срещу ръководителите на правосъдната система и прокуратурата и острите си критики срещу безумните им действия. „Убиецът“ Джок от 12 години твърди едно и също – че  е жертва на съдебна грешка, в която прокурори и съдии отхвърлят неговата версия за случилото се. А тя се разминава драстично с официално приетата! Той не отрича, че е употребил оръжие срещу Андрей Монов, но твърди, че го е направи в условия на самозащита, след като е опитал да предотврати друго престъпление с вероятен мотив омраза. Според него той наблюдавал група агресивни младежи, които повалили на земята мъж от ромски произход. Намесил се да спасява падналия и е нападнат от група от 16 до 20 души. Той ранява двама от тях, единият – Андрей  Монов – по-късно умира.

Жертвата може да е бил чудесен син и приятел и съчувствам искрено на родителите и близките за загубата

Но в нощта на убийството – случайно  или не, той е част от футболна агитка, известна в София в расистките и нацистките си изстъпления, която обижда и напада човек. Версията на прокуратурата, приета от съда е, че той не е участвал в това нападение, ако имало такова. Бил само страничен свидетел.

Възможно е. Но е вярно, че съдът така и не проверява дали това е вярно или не. Факт е, че после Андрей се оказва най-близо до Джок Полфрийман, за да попадне в него ударът с нож… Факт са също организираните от българските националисти и същата агитка протести и шествия в подрепа на съдебното решение.

И накрая, с изключение на бТВ, не чух друга медия да припомня основен елемент от разследването, който най-вероятно е причина за съпътстващата го съдебна слепота и последвалите странни решения на прокуратурата.

Баща на убития е Христо Монов – бивш сътрудник на Държавна сигурност; по време на убийството – заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето, а впоследствие и депутат от БСП в 42-рото Народно събрание, където е председател на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. По време на неговото депутатстване – 2013 г, премиер е Орешарски – главният прокурор Цацаров отказва да спази споразумението с Австралия и да прати осъдения да излежава присъдата си там. Това обяснява и грозната реакция на Цацаров вчера, който отказа коментар, защото каквото и да кажел, щяло да бъде крещящо неуважение към съдебния състав. Все едно ние не знаем какво му е отношението към Калпакчиев и без друго.

Надявам се, сега разбирате как от една и съща страна на пропагандната барикада се оказаха Корнелия Нинова, Цацаров, Борисов и вся остальная националистическа…

Съжалявам за погубения млад живот! Знам, че по нашето законодателство терминът „самозащита“ е повече от спорно уреден и ако сред нападателите на Полфриймън не е имало хора с ножове, дори да бяха признали, че се е защитавал, съдиите пак щяха да го осъдят на някакъв срок затвор. Но никога няма и да научим, както стана ясно след изчезването на записите. И все пак, присъдата нямаше да е 20 години. И нямаше периодично да попадаме в абсурдното оспорване правото на извършителя на престъплението да се поправи, даже и в български затвор.

Ясно, че изразявам непопулярно мнение, спестете ми нравоученията. Очевидно не ми е за първи път, така че няма да го променя.

 Източник: Фейсбук, АНАЛИЗИ БГ е готов да публикува всички аргументирани коментари, които изразяват и популярните гледни точки.

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter