Вивисекция на един политически проект
ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: Слави Трифонов и екипът му не са единствените виновници за опростачаването на народа
Кои са сценаристите на „сценаристите“ на шоумена


Весислава Танчева

Да се разберем! 

Слави Трифонов и екипът му може да са всякакви, но НЕ СА се „самопровъзгласили за представители на народа“ и НЕ СА виновни за опростачването му. Поне не единствено те.
Точно обратното – цялата концепция, завъртяна около първо беззъба, после просташка, а накрая пак беззъба политическа сатира, гарнирана със знойни телеса, ориенталски мотиви, крадени афоризми, кючек и популизъм са еманация на масовия „всенароден“ вкус, който си властваше далеч преди Слави да се сети да продава мартеници за джобни!

Не искам да ви връщам чак толкова назад в спомените – ще проличи собствената ми възраст, ама да отдадем все пак заслужените „почести“ към цяла плеяда „културни“ дейци, сътворили около 1300-годишнината на държавата цели чалга-история, чалга-литература, чалга-музика и чалга-култура, при това – с парите на коминистическата държава!

После да си спомним Хисарския поп, гръцкото виене на Кичка, апокрифните касетки с кючеците на кой – беше – не-помня оркестър, халтурките по селските читалища и масовия конформизъм, с който посрещахме всяко безумие на тогавашната власт. ? Това си беше чалга-живот и да, простотията си беше на власт. Както и сега.

Да твърдим, че ако ги нямаше „Ку-ку“, „Хъшове“, „Каналето“ и „Шоуто…“ българите щяха да бъдат високообразовани, културни и отговорни почитатели на Моцарт и Рахманинов е меко казано нелепо.
Факт е, че екипът на Слави успя да монетаризира реалните вкусове и предпочитания на зрителите и почитателите си, но това е бизнес, не стратегия за унищожение на нацията. 

НО!

Вместо да претопляте стари манджи, вгледайте се в новия тюрлю-гювеч, който бившите сценаристи и бъдещи политици ви предлагат сега!

Не се фокусирайте върху идеята за пряк избор на главен прокурор, защото – както и всички идеи за референдума и повечето от залегналите в сегашната им програма – това

Нe e нова, нито уникална идея

Тя беше сред най-популярните предложения за реформи в правосъдието, които обсъждахме в една FB група някъде през 2014 г. Бяхме поканени в групата, доброволно се присъединихме, давахме и обсъждахме идеи. После, някъде в началото на 2015 г. групата беше закрита и изчезна. Това нямаше да има никакво значение, ако след няколко месеца Слави не беше обявил трите въпроса на референдума като свои собствени идеи. Или на екипа му.Не, не бяха техни!

Бяха масово предлагани, част от тях и от мен включително

Но и това нямаше да има никакво значение, аз не съм ревнива към идеите, споделям ги безплатно.  Притеснява ме, че сега е 2019 г., много вода изтече от 2014-та, а не виждам в Учредителната декларация на НТД нито една цел или идея, различни от тогава събраните в групата. Защо? 

Притеснява ме и друго – маскирани на независими политолози от известни социологически агенции, по телевизиите бродят преките консултанти на проекта НТД, които работят за него още от 2014 г. Още пазя скрийншотове от SMS-ите, с които един от тях възложи на студентите си в СУ да разработят политическа стратегия за влизане на Слави в политиката като… курсова работа. Виждам, че някои от добрите студентски идеи наистина са вкарани в действия сега. Е, с две години закъснение спрямо техните предложения, ама нейсе! 

Та, питам, така ли ще я караме и в бъдеще? От чужди FB реплики, през „обобщени“ идеи от FB група, с помощта на „претворени“ студентски идеи към светло бъдеще? 

‘Начи, рЕзко ставам поддръжник на авторското право, щом става дума за политически проекти, да знаете! 

А тъй кат’ стане и докторът каже „всичко яж“, аз надушвам политическо ГМО в менюто…

Източник: Фейсбук. АНАЛИЗИ БГ предложи на читателите си предостатъчно коментари за новата роля на шоумена. С анализа на Весислава Танчева засега затваряме темата. Какво публикувахме досега:

Вреден във всяко свое амплоа
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ: За каква промяна бълнувате, когато той Е статуквото?

Превърнахме наистина държавата в цирк!
ЕЛЕНА ГУНЧЕВА: Чалгарят – Европеец

Службогонци
ТАТЯНА КРИСТИ: Толкова ли ви е ниска летвата, бе хора?

Докога ще стъпваме върху мотиката?
АЛЕКСАНДРА БОЖИМИРОВА: Не искам повече полезни глупаци да ми залагат бъдещето на рулетка

Шоуто на Слави е непотомяемо, защото то е самата Система
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: БТВ не гони Трифонов, хората зад кадър, които го финансираха толкова години, сега просто го пренасочват

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter