Основен заподозрян Иран
Взривените супертанкери – новина № 1 за месеца
Събитието тежко засяга и България. В Залива издирват подводница, извършила атаките


Григор Лилов

След атаката срещу двата супертанкера в Оманския залив цените на нефта скочиха с 3.5%, после увеличението стигна 4% Сега барел Брент струва 62.3 долара.

След първите публикации за използвани торпеда, анализаторите очакват тренда на повишеното да се запази за дълго време, понеже това е предверие на бойни действия.

Атаките бяха в 6:12 и 7:00 местно време

Засега не се знае чие дело е нападението, макар че подозират Иран. Иранска телевезия (Прес Ти Ви) съобщи първа за инцидента, а според местните медии ирански кораби са спасили 44 от членовете на екипажите. Сред тях са и 12 руснаци, съобщават руските медии, но този факт не намира абсолютно никъде потвърждение, включително от компаниите, собственици на танкерите.

Иранска телевизия показа кадри от горящия супертанкер, които излъчи и BBC, обаче Централното командване на САЩ CENTCOM и американският Пети флот, базиран в райна, ги опровергаха.

Полк. Ърл Браун, говорител на CENTCOM заяви, че техен кораб – миноносецът Bainbridge (DDG 96) е спасил 21 човека от супертанкера Kokuka Courageous, който гори.

Във въздуха е специлизираният за издирване на подводници самолет Boeing P-8 Poseidon. Първото съобщение за използвано торпедо дойде от специализирания морски сайт „Тrade winds news”

Към борда на другия танкер била прикрепена магнитна мина, съобщи CNN, както и други медии.

Kokuka Courageous е регистриран под панамски хлаг, японска собственост е на Kokuka Sangyo и е карал метанол от Саудитска Арабия за Сингапур.

Вторият танкер Front Altair е с регистрация от Маршаловите острови, собственост е на норвежката Frontline и е карал петрол – дизел според други източници – от ОАЕ за Тайван. Той е с изцяло филипински екипаж, като май тъкмо той е удареният с торпедо.

Макар че извършителят не е посочен, а засега има само подозрения, може да се каже, че не става дума за един участник. Която и страна да го е направила, тя го е направила и набрала кураж да го извърши, защото зад гърба ѝ стои далеч по-могъща държава.

Този, хм, „инцидент” е втори в рамките на месец. Тогава бяха взривени магнитни мини, сложени на 4 танкера.

В световен мащаб тези 4% поскъпване се измерват с близо 50 млрд. долара отгоре приход за износителите на петрол и респективно толкова повече харчове за вносителите.

Сметката за България е към 100 млн. долара повече разходи

Атаката срещу танкерите е Новина № 1 за месеца. Защото:

1. Свободата на корабоплаването е в опасност, а то е в основата на глобалната икономика През този район върви 40% от световният трафик на нефт;

2. Неустойчивата европейска, тежко пълзяща икономика ще изпадне в рецесия при по-високи цени на енергоносителите – това ще се отрази на България, понеже натам е основният ни износ, а и гастарбайтерите ни работят там;

3. Явно някои петролодобиващи режими си позволяват неща, които не са правени никога от Втората световна война насам. Това е прегазване на цялото международно право и неприкрито предизвикателство към целия свят;

4. Подобни действия са предверието към глобално изостряне на световните противоречия – т.е. още една стъпчица напред към голяма война…

Източник: Фейсбук

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter