зона за мислещи хора

Временното Въз-
препятстващо Съоръжение като граница на словоблудието

 

Официално е: оградата по турската граница не е ограда, стена или мрежа. Тя е Временно Възпрепятстващо Съоръжение.
Питайте МВР*. Да – Временно Възпрепятстващо Съоръжение (ВВС, да не се бърка с ВВС, както и с Би Би Си).
Такива неща ние съчиняваме не от бюрократична тъпота, а с далечна цел и дълбок смисъл. Съчиняваме ги:
• или когато някого не бива да дразним (Как тъй стена! Какво ще си кажат в Брюксел? Ами в Анкара, пази Боже?);
• или когато някому държим да харесаме (На бежанците може би, „бъдете рахат, мили братя, зер временно е, пък и нищо не затваряме, само възпрепятстваме“);
• или когато сами на себе си искаме да се изкефим. Затуй нашите институти не са просташки наречени с една дума (Станфорд, например), те са КНИИПКР*****. Затуй в заглавието на наш закон все се напрягаме да разкажем целия закон.
Затуй оставяме на германци и французи да се задоволят с елементарното „болница тази и тази“. За нас такъв примитивизъм е чужд и ние нямаме болница, имаме УМБАЛ.
И бъдете здрави, прочее. Защото иначе УМБАЛ…

Две „възпрепятстващи съоръжения“: пред една българска институция (МВР, вляво) и на границата на българската държава (макар и със задна дата).


Ако автомобилът бе изобретен в България, нямаше да се казва „автомобил“ или (О, Господи!) само car. Щеше да е Четириколесно самодвижещо се устройство за личен и обществен транспорт по улиците и пътищата (ЧСУЛОТУП, к`во му плащаш).
Ако компютърната мишка беше дело на наш спец, ние никога не бихме допуснали такова епохално удобство да се казва толкова несериозно – „мишка“, моля ви се. Би била Ергономично ръчно бутонно интерфейсно устройство (ЕРБИУ) и т.н.
Проблемът е, че куп новости се плашат от такива дълги словеса и заобикалят страната ни, и „айфонът“, разбира се, също не е българска рожба.
А силните на деня и силните на всички дни у нас, не щат и не щат да проумеят, че идиотското бюрократично словотворчество е сред нещата, възпрепятстващи развитието на Родината. И не временно, уви, а май завинаги…

* Въпросното „ВВС“ наистина е официално съобщение, разпространено неотдавна от вътрешното министерство.

Facebook

Все още няма коментари !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни