В България и това е възможно ПРОСТАЩИНА НА ВИЦЕ-РАВНИЩЕ


♦ Това събитие е свързано с вечността – поне засега простащината в света е неизтребима

Митко Божков

Едни медии го забелязаха, други почти не му обърнаха внимание, трети го претупаха в своята информационна периферия. А това бе събитие, с което не можем да се гордеем като европредседатели. За съжаление, това бе събитие, от което трябва да се срамува българското правителство. Един негов вицепремиер демонстрира завидна простащина – и във вътрешен, и в международен аспект. То бива, бива, ама чак да обругаваш евродепутат с циганско-каруцарски речник и същевременно да се кълнеш в евроатлантически ценности, е направо казано дебелоочие. Дори да не си съгласен с изразена позиция и практическо поведение на свой опонент, не бива да го хокаш, каляш и клепаш заради това. Той има право да защитава своите разбирания, не може да му се отрича по никакъв начин тази възможност. Може да се спори с него, да дискутираш с него и за него, да го критикуваш за негови действия, за да доказваш правотата на своите разбирания, на своята позиция.

На какво станахме свидетели през последните дни?

Съпредседателката на групата на „зелените“/Свободен алианс в Европарламента, германката Франциска Мария „Ска“ Келер, дойде в България. Вярно е, че се произнесе по злободневни наши екологични проблеми, даде и неискан от никого акъл за някои политически реалности. В интервю за вестник „Сега“ тя заяви, че правителството на Бойко Борисов не защитава природата, което не подхожда за човек, определящ се като „зелен“. Келер не крие, че се тревожи от корупцията и харченето на европари у нас за пропагандни цели на властта. В интервюто тя също така открито изтъкна: „От дълго време наблюдаваме какво става в България. Но първото председателство на България на Съвета на ЕС е наистина важна причина да се вгледаме по-специално в нея – дали тя свети като модел на другите държави в ЕС, но също дали има неща, които не вървят съвсем добре. Поръчахме написването на доклад за корупцията в България, имайки предвид нейното председателство“.

Дори и на сън Келер не е предполагала навярно какъв агресивен, грубиянски ураган ще я помете при това посещение в България. Управляващите направо побесняха от нейното участие в екопротестите в защита на Пирин и заради критиките й за корупцията у нас. Сякаш такъв повод е очаквал самият вицепремиер Валери Симеонов. И той се развихри. От името на предвождания от него Национален фронт за спасение на България бяха разпратени протести до български и чужди официални институции и медии под заядливото заглавие „Да намажем ските на Ска Келер“. Другояче казано – нашето външно министерство да я изпъди.

А ето какво можем да четем в писмото на НФСБ: „Евродепутатката Келер, с очевидно неадекватен вид, каканижеше пред услужливите уж български медии за оставка на български министър, за отмяна на решение на суверенното българско правителство и дори преразглеждане на проекта за магистрала в Кресненското дефиле?! Коя е тази нагла и самонадеяна особа, която си позволява да иска оставка на български министър и промяна на решението на суверенното българско правителство? От височината на кое минаре, завършилата университета „Шабанчъ“ в Истанбул, Ска – що за име!?, раздава правосъдие в чужда държава със самочувствието на добре платен командирован сюнетчия?“. По-нататък в писмото тя е наречена „покрилата се с позорна слава зелена активистка“, „зелената джихадистка“. И следва лудият призив външното ни министерство „да обяви Келер за персона нон грата и същата да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле“.

Наистина неподражаем е Валери Симеонов в изказа си. Вестници го коментираха иронично-язвително. Дори го характеризираха така: „Да направим прехода от клозетен към просветен патриотизъм“. Любопитен е коментарът на Дойче Веле, в който писмото на НФСБ е сравнено с „кръчмарско прегрешение“.

Толкова обидни, гнусни и дебилни квалификации едва ще се намерят накуп в друг документ. Някои медии „забелязаха“ диващината на вицепремиера, други почти го оневиниха. Самата Келер реагира така: „Тези думи са шокиращи и неадекватни за вицепремиер. От много години съм действащ политик и никога не съм чувала подобно нещо – нито в Европейския съюз, нито извън него. В демокрацията е важно да се уважават критикуващите мнения. Очевидно коалиционният партньор в българското правителство е много изнервен, че българите протестират срещу правителството и се борят за своите права.“

Според коментара Валерия Велева в „Епицентър“ Валери Симеонов е реагирал остро на поведението на Келер, но е прескочил нормите на изискания дипломатически език. Правителството се разграничило от Симеонов (б.р. Вж. публикацията в Анализи.бг). И това било разбираемо. Няма що – страхотен подвиг…

Говорителят на ЕК е категоричен, че „случаят Ска Келер е приключен“. И нито една осъдителна дума за „главния герой“. Как да се разбира това? Май няма да сгреши редовият зрител, слушател, читател, ако изтълкува това изявление, че ЕК покровителства… простащината. Може би тя, простащината, ще бъде зачислена към т.нар. евроатлантически ценности? Защо не!

Случаят е приключен…Така ли? Като формално бюрократично изявление – да, приключен е. Правителството се било разграничило от позицията на вицепремиера. Разграничаване има, но инкубаторът на простащината не е премахнат.

Май простащината ще ни доказва ден и нощ, че тя е… вечна, непреходна. Дано да греша… Дано се окажа черноглед.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter