ДЕСЕТТЕ
НАЙ-
ОБОКЛУЧЕНИ
ГРАДА
В СВЕТА



Светът не стои на едно място и броят на хората се увеличава с всяка година. Все по-остро стои проблемът с производството на храни, дрехи и останалите материални блага. Има заводи, които работят в режим 24/7, появяват се нови изобретения, а старите отиват на боклука. Вещите остаряват, хората купуват нови, предприятията произвеждат, често изливайки отпадъците си в най-близкия водоем.

И колкото по-голям е градът, толкова повече страда от замърсяване и толкова по-лоши екологични условия предлага на своите обитатели. Следващите десет градове обаче са толкова мръсни, че учените са извели за тях отделен списък:

Адис-Абеба, Етиопия
Във връзка с урбанизацията и нарастването на населението, Адис Абеба се сблъска с недостиг на прясна вода и нехигиенични условия.  Подземните води са замърсени от промишлени и битови отпадъци.  В изворите на реките, които в продължение на години са служили като източник на питейна вода, открити високи нива на хром.

Мумбай, Индия
Мумбай е осмият град в света по брой на населението: той е дом на 12.7 милиона души – и това е само според официалните данни. Пътищата обслужват повече от 700 000 частни превозни средства на ден, което причинява не само страхотни задръствания, но и силно замърсяване на въздуха.  Шумът като цяло е неописуем, като впрочем и процентът на азотен оксид във въздуха, което води дори до киселинни дъждове.

Делхи, Индия
Повечето преждевременни смъртни случаи в Делхи са поради силното замърсяване на въздуха.  Според доклад на Световната здравна организация, направена още през 2014 г., Ню Делхи е на първо място сред 1600 градове в света- нивото на замърсяване на въздуха е 10 пъти по-високо от максимално допустимото.

Мексико, Мексико
Според учените дишането в град Мексико може да се сравни с пушенето на две кутии цигари на ден. Сега състоянието на града леко се подобри, след като през 90-те годни в доклад на ООН се казваше, че въздухът му убива прелитащите над него птици.

Порт-о-Пренс, Хаити
Заради ненадеждните електроенергийни мрежи, жителите на Порт-о-Пренс предпочитат да използват дизелови генератори като алтернатива.  В допълнение, активно използват въглища, и всичко, което гори, за готвене.  Тези фактори, както и навикът за изгаряне на боклука и достатъчното задръствания правят Порт-о-Пренс, не  най-приятното място за живеене.

Норилск, Русия
Норилск e най-големият център в света за преработка на тежки метали.  4 милиона тона кадмий, мед, олово, никел, арсен, селен и цинк попадат в атмосферата всяка година.  Градът е толкова мръсен, че жителите страдат от десетки заболявания: тук е най-високият риск от развитие на рак, белодробни заболявания, болести на кръвта, кожни заболявания и дори депресия.  Растителност просто не съществува, дивите плодове и гъби са отровни, защото въздухът съдържа големи количества серен диоксид.

Дака, Бангладеш
В Дака са близо 95% от официално регистрираните в страната заводи за производство на кожи.  Тези предприятия са технически остарели и изливат в реката до 22 000 кубически литра токсични отпадъци всеки ден.  Един от тези токсини е шествалентен хром, който причинява рак.

Карачи, Пакистан
Населението на Карачи, Пакистан, е 22 милиона души.  Дори и без промишлените предприятия, броят на хората просто удавя околната среда в отпадъци.  Използваните изделия от текстил, пластмаса и кожа се сливат с изхвърлените води на химическите заводи.  8000 тона твърди отпадъци се изхвърлят в Арабско море всеки ден.

Майлуу-Су, Киргизстан
Майлуу-Су е миньорски град в южната част на Киргизстан, известен като едно от най-замърсените места в света: това е мястото, където радиоактивните отпадъци се носеха от всички краища на Съветския съюз.

Линфен, Китай
Въгледобивът на територията на цялата китайската провинция Линфен я прави една от най-лошите за живот в света.  Ако  жителите на Мексико Сити пушеха два пакета цигари на ден, без никакви цигари, тук хората все още поглъщат количеството канцерогени, които са сравними с три пакета.  По-голямата част страдат от рак и хронични белодробни проблеми.

Източник: profit.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter