Десетте хилядолетни града в света и до днес имат
„хъс за живот“



1.

Челното място в класацията е за Йерихон, който се намира на територията на днешна Палестина. Той е основан през 9000 г. пр.Хр. и е най-старият продължително населен град. В древността е бил обграден от каменна стена и в него са живели между 1000 и 1500 жители. Археолозите са открили останките на 20 последователни селища, датиращи отпреди 11 000 години, но градът е бивал изоставян за големи периоди.

Йерихон се намира близо до река Йордан на Западния бряг в Палестинската автономия, административен център на провинция Йерихон и към момента населението му е около 20 400 души – от тях 51% мъже и 49% жени. Около 49,2% от населението е под 20-годишна възраст. Йерихон е най-ниско разположеният под морското равнище град в света.

2.

Второто място е отредено за Библос, създаден през 5000 г. пр.Хр. в Ливан. Градът е основан от финикийците, а гърците, които изнасяли оттам папирус, му дали името “Библос”. От там идва и наименованието на Библията. Главни туристически атракции са финикийските храмове, дворецът Библос и църквата “Свети Йоан Кръстител”.

Сега Библос, наричан също Джубейл на арабски, е град в Ливан, административен център на район Библос в мухафаза Горен Ливан, на 20 км. северно от центъра на столицата Бейрут. Населението му е около 40 000 души.

3.

След това в класацията се нарежда най-населеният сирийски град Алепо, който е основан през 4300 г. пр.Хр. В него живеят 4,4 млн. души или поне бройката е била такава преди гражданската война, която принуди милиони да напуснат домовете си. Разположен на кръстопът на търговски пътища, през годините Алепо е бил управляван последователно от хетите, асирийците, арабите, монголите, и османците.

Днес в града има много разрушения.

Алепо, на английски, Ха̀леб на арабски, наричан още Халеб аш-Шахба („прясно мляко“) е град в Северна Сирия, център на едноименната административна област Халеб. Към 2004 г. това е най-населеният град в страната (2 132 100 жители), след като изпреварва по жители столицата на страната Дамаск още в края на 1980-те. В цялата област Халеб – най-населената в страната, живеят 4 868 000 души.

Но за жалост войната в Сирия раздели Алепо на две: “опозиционния” Изток и “правителствения” Запад. Хаос, ужас и страх отразяват ежедневието под постоянни бомбени удари, за които постоянно се търси повод и няма точен аргумент.

В условия на дълга война и трайна безнадеждност останалото в разрушените територии население все по-често приема “да се снима” за “онагледяващи” ситуацията материали, в които “героите” вече се повтарят…

4.

На четвърто място е Дамаск. Днешната сирийска столица датира от 4300 г. пр.н.е. Един от най-големите антични градове в света, Дамаск е бил завладян от Александър Велики и управляван от римляни, араби и османци. Градът се превръща във важно учреждение след пристигането на сирийците, а семитите от Месопотамия изграждат мрежата от канали, които все още се използват.

Градът се намира на около 80 км от Средиземно море в Югозападна Сирия, близо до Голанските възвишения, окупирани от Израел. Той е 2-ри по население град в страната (след Халеб). Според официални данни има 1 414 913 жители към 22 септември 2004 г., докато в цялата столична област Дамаск живеят 1 754 000 души.

Доскоро, докато Дамаск беше туристическа дестинация, Омаядската джамия беше най-голямата туристическа атракция на града.

Омаядската джамия, известна също като Джамията на Омаядите или Голямата джамия в Дамаск, е една от най-големите и най-стари джамии в света. Тя е и мястото на съхранение на главата на Йоан Кръстител, смятан за пророк както от християните, така и от мюсюлманите. През 2001 г. папа Йоан Павел II посещава Голямата джамия в Дамаск, главно за да се поклони над мощите на Йоан Кръстител. Това е първото посещение на католически папа в джамия.

5.

Пети е иранският Суза – създаден е през 4200 г. пр.Хр. Той е бил главен град на Еламската империя, преди да бъде завладян от асирийците. Намира се на 250 км. източно от река Тигър в днешната югозападна част на Иран.

Съвременният град Шуш (перс. Шуш, ивр. Шушан) се намира на територията на съвременната провинция Хузестан в Иран и има население от 106 815 (2011 г.)

На шесто и седмо място се нареждат Фаюм в Египет и Сидон в Ливан. И двата града са възникнали през 4000 г. пр.н.е.

6.

Фаюм е разположен на 130 км. югозападно от Кайро. Той е древен египетски град, в който се почита свещенния крокодил на име Petsuchos. Той е живял в специален храм с езеро, останки от което има и до днес.

Днес във Фаюм има големи пазари и джамии, а близкото езеро Карун е популярно място за почивка. Фаюм е столица на едноименната област и заема част от древната местност Крокодилополис. Името Фаюм може да се отнася и за оазиса със същото име, въпреки че най-често с това име египтяните назовават града.

7.

В Библията Исус извършва първото си чудо на превръщането на водата във вино именно в Сидон. Градът е разположен на брега на Средиземно море, на 40км. от Бейрут. Старият град на Сидон е прекрасно запазен лабиринт от тесни улички, извити пътеки и множество джамии, датиращи от Омаядската ера.

Сега градът се нарича Сайда и е административен център на мухафаза Южен Ливан. С население около 164 000 души (2005), той е третият по големина град в страната след Бейрут и Триполи (ливанския Триполи). Сайда е разположен на брега на Средиземно море. Намира се на 36 км. южно от Бейрут и на 34 км. северозападно от границата с Израел.

8.

На осмо място е българският град Пловдив. Той е възникнал преди 4000 години пр.н.е. и днес е вторият по-големина град в България. Първоначално тракийско селище, градът известен с тепетата си, по-късно се превръща в основен римски град, преди да падне под византийско и османско владичество.

Днес Пловдив е известен по света с етническото и религиозното си разнообразие – в него има редица църкви, джамии и синагоги, арменска църква и готическа катедрала. Толерантното отношение и културата на града му спечелиха титлата на Европейска столица на културата за 2019 г.

Пло̀вдив е вторият по големина град в България с население 343 424 души. Намира се в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица – на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина.

9.

Девети е Газиантеп, Турция. Той датира от 3600г. преди Христа. Газиантеп, като много от другите най-стари градове в света, е преминал през много ръце в изключително дългата си история, включително на византийци, кръстоносци и османци. Разположен е в южната част на Турция, близо до сирийската граница.

Газиантеп или само Антеп, както е старото име на града – все още често използвано е административен център на едноименният вилает Газиантеп. Населението на града (2010 г.) е 1 341 054 души, което го прави 6-ти по население в Турция и най-големият в югоизточната част на страната.

Днес е един от водещите производители на  килими, като изнася продукция за около 700 милиона долара годишно.

10.

Десети е Бейрут, Ливан. Той е на 3000 години пр.н.е. Градът може да възкръсва като феникс – той е бил разрушаван и възстановяван седем пъти през хилядолетната си история. Той е споменат в писма до фараона на Египет още през XIV век преди новата ера, а археолози са откривали кремъчни сечива, датиращи от палеолита и през неолита до бронзовата епоха.

Днес градът е с население (2010) 361 366 души и гъстота на населението 3614 души/км².

Използвана е информация от lifestyle.bg

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter