Всекидневни новинарски кошмари
ЕЛЕНА ГУНЧЕВА: България в кръв и пламъци
В мръсотията и боклука се правят най-големите пари


Елена Гунчева

НОВИНИТЕ ДНЕС, 14.08.2019 Г.

  • СЛАДКО ИЗГНАНИЕ. Новината на деня е назначението на Пламен Георгиев, популярен сред народа като Пацо Терасата, за консул във Валенсия и Балеарските острови. Интересното е, че е назначен на девети юли, а за назначението се разбира едва днес. Изводите са, че връщането на „заличителя” на нарушенията и престъпленията на управляващите в прокуратурата, не се приема от хората, а реакциите им са подсказали на властта, че е добре да отстранят протежето си от обществената сцена. И както винаги, родната дипломация се сдоби с поредния партиен ибрикчия, който трябва да бъде отстранен от публични изяви. Това е и цената на омертата. А и все пак имотите в Барселона, с тераси или без, трябва да бъдат наглеждани от вярно око. За съжаление назначенията на консулите, за разлика от посланиците, не се нуждаят от одобрение от президента. Остава ни само чувството за погнуса.

  • БАЦЕ И ШИШЕДЖАМ. След като пожъна смаяните погледи на каспийските политици, днес Премиерът – Слънце сполетя „Шишеджам” в Търговище. Като обикаляше ТУРСКИЯ завод, все едно държавата го е направила. Естествено, се похвали, че трябвало да го открие, ама не бил в България. Всъщност е открита само нова пещ за стъкло. И пак да повторя – на турски завод. Това не е българска икономика. Това са турски пари, турски завод и в голямата си част – български граждани от турски произход работят там. С какво точно се похвали Баце, не успях да разбера.

  • КОЛЕКТИВИТЕ ПОДКРЕПЯТ ГЕШЕФТУРАТА. Продължават да пристигат във ВСС писма с подкрепа за Номинирания от трудовите колективи на прокурори и следователи. Днес и от Столична полиция. Чувствам се в 1970 година! Но най-страшното е, че нито един от тези „колективи”, съставени предимно от юристи, не намира нищо нередно в думите и действията на бъдещия главен прокурор. Или не са учили право, или не са го научили както трябва, или, което е най-страшното – страхът е по-важен от морала!

  • БЪЛГАРИЯ В КРЪВ И ПЛАМЪЦИ. Продължават пожарите по сметищата на българската земя. В Дупница гори нерегламентирано сметище под магистралата. Въпросът кой е допуснал там да има сметище, се задава и отговор не се и очаква. В Шишманци е същото. Сметището гори трети ден и трови всичко наоколо. Заводът за боклук всъщност е една голяма парлама за тълпата. И за усвояване на пари. Дори не е общински, познайте на кого е. А голяма част от отпадъците не стигат до него. Защо ли? Защото няма капацитет да поеме всички отпадъци дори на Пловдив. Но иначе цената си я бива. Която плащаме на „Консорциум Екологичен завод” АД. Частният консорциум. В мръсотията и боклука се правят най-големите пари. Питайте Божков. И други като него. С една подробност – такса „битови отпадъци” плащаме ние. Продължават и кланетата. Вече го приемаме за даденост. Всяко чудо за три дни, всяко прасе – на мезе. Воят ще е на Коледа. Но земята помни. Потопихме земята си в огън и кръв.

– СИЛЕН СПАД В ИКОНОМИКАТА. Евростат обяви рязък спад в индустриалното производство, като понижението е много сериозно за България вече четвърти месец. Макар и това да е тенденция за целия ЕС, за нашата страна показателите са още по-лоши. Това е най-силен спад от 2013 година насам. Борисов, нещо? Инвеститорите се изнасят, тези, които са тук, намаляват производството, работната ръка се изнася в чужбина, а в твоите очи просперираме. За съжаление огромната част от народа живее от труда си, а не от комисионните. Затова усещането е за бедност. За бедност и мизерия в уж европейска България.

Елена Гунчева

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter