Всекидневни новинарски коментари
ЕЛЕНА ГУНЧЕВА: 60 % от работещите не могат да се издържат от труда си
И още по-страшното е, че това не са само хора без образование, а и висшисти, хора със специалности


Елена Гунчева

НОВИНИТЕ ДНЕС 07.08.2019 Г.

  • ТРУД ИЛИ РОБСТВО. Днес от Министерството на труда и социалната политика казаха, че в България работещите бедни са около 800 000 души. Това са хора, чиито доходи от заплати не им позволяват да покрият разходите си за издръжката на живота си. Много подминават тази новина като нещо, което се знае. Но всъщност това е абсурдна новина, която трябва да ни изкара на улицата и да ни шокира. Всички работещи в България са около 2 милиона души /по данни на НСИ към 2017 г./. Тоест, почти 60 % от работещите не могат да се издържат от труда си. Което означава, че теглят заеми, кредити, разпродават имуществото си. За нормален живот трябвали заплати от 1224 лева минимум. И за мен това не са работещи бедни, това са роби. Защото как по друг начин да наречем човек, който работи, но не може да се издържа от труда си и затъва в блатото на заеми, кредити и мизерия? И още по-страшното е, че това не са само хора без образование, а и висшисти, хора със специалности. Роби, работещи за единия хляб, докато работодателите им си карат яхтите и джиповете и от плажа в Дубай дават интервюта колко са мързеливи и некадърни работниците им.
  • ЗА УМРЕЛИТЕ И ЗА ГЕШЕВ – САМО ДОБРО. Днес от прокуратурата нагло заявиха, че трябва да има толерантност и добронамереност в медиите към номинирания за главен прокурор. И то към и без това послушните медии, които не си позволяват почти никакви критики към управляващите. Тоест принципът е: за управляващите и за Гешев като за умрелите: ако не е добро, нищо да не се казва. Е, аз не съм съгласна, защото НИЕ СМЕ ЖИВИ, все още има живи българи. След като на нас, българите, търпението ни се е изчерпало от тази нагла кандидатура, значи границите много са прехвърлени. Всяка публична личност трябва да знае, че обществото има правото да изразява мнение и да я обсъжда. Дори и за лични неща. Положението задължава. Освен в диктатурата, когато е разрешено само ръкопляскане и хвалби.
  • ПОДГОТОВКА ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ. Днес Министерски съвет взе решение да започне подготовката за местните избори октомври месец. За отговорник е посочен Томислав Дончев. Отново явно ще има мъртви души в списъците, защото никоя партия не успя да се пребори, нито пък организация или опозицията, списъците да бъдат ревизирани и да се видят разликите със статистиката. Започнаха и сериозните сондажи и дори първи кандидатури за кметове. Дори Данчето Софийска предизборно реши да запази няколко градинки, като замени частните имоти с общински, да не повярва човек! И дано да не съм права, но за мен това са едни предизвестени избори при липсата на алтернатива.
  • ОБРАЗОВАНИЕ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ. За пореден път МС реши социалните помощи да са обвързани с посещението на училище на децата. Като идея е добре, стига да не отваря пътя към изнудване и корупция. Защото когато някои от недосегаемите си искат помощите, стават много настоятелни и агресивни към тези, от които зависи издаването на едни бележки.
  • ГДБОП КЪРТИ МИВКИ. Службата спря 40 сайта с нелегални филми – явен тероризъм и организирана престъпност. Странно обаче как проспа течът на лични данни, сривът в Търговския регистър и дали това не е било организирано. Също не се чува нищо и какво става с продажбата на българско гражданство. Винаги съм в шок и недоумение при всяка новина, свързана с някоя акция на службите. Май вижданията ми за национална сигурност и престъпност са на светлинни години от техните.

 ДИПЛОМАТИЧЕСКА НАГЛОСТ. Дипломат № 1 на САЩ в изказване заяви, че техните бази на българска земя не били безплатни. Защото американците обучавали наши военни, тук инвестирали, поддържали базите….Честно казано, ако аз бях премиер, този директно щях да го изхвърля и да пратя нота до краварите заедно с предизвестие да вдигат гълъбите оттук. Никой не ги е канил, никой не ги иска, освен Соломончо и крадлата. А…..и психото Ал. Дори по времето, когато бяхме във Вършавския договор и към СССР, никой не си позволи да прави чужди военни бази в България. И за това един ден някой ще трябва да отговаря. Някои. И всички ги знаем кои.

Елена Гунчева

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter