Жестокото добро: да спасиш живот и да ограбиш спасения!


Господ е добро. Някога замисляли ли сте защо?

Не е ли, защото ни е дал свободна воля ние да постъпваме както намерим за добре и защото нищо не очаква в замяна?

Ако правим добро, дали наистина нищо не очакваме в замяна, не е лошо да се замислим. И независимо дали става за някаква отплата, духовна или материална, ако очакваме нещо, не е ли нашата постъпка един вид търговия?

Ясно е, че пълни праведници на този свят, няма. Сред духовните лица, предполагам също. Те също по някаква форма се надяват на някаква отплата.

Но има постъпки, които несъмнено събуждат нашето най-дълбоко възмущение. И тогава обективната ни преценка е подложена на изпитание. Какво да мислим? Ако професионален крадец ни окраде на пътя или влезе в къщата ни с явната цел да се облагодетелства, някак по-лесно съзнанието ни приема факта, че да, това същество няма морал.

Но когато става въпрос за длъжностни лица, тогава очакванията към тяхното поведение е различно. Завишено е. Трудно преглъщаме корумпираното поведение на лекари, полицаи, учители. Но когато става въпрос за френските пожарникари, то някак хич не се връзва с ореола, с който по принцип широката общественост ги е увенчала. Да, спасяват живот! Да, на тях може да се разчита. Бързи са, ефикасни са, добре обучени. Но са обикновени хора. Способни да влязат в къщата на пострадала жена, да разбият гардероба й, да претършуват всички чекмеджета и да я ограбят. С усмивка и професионализъм. Ето какво направиха няколкото млади момчета, които викнах, за да спасят съседката. Спасиха я. Реанимираха я. И в същото време я окрадоха преди да я отнесат в болницата. Отведоха я и не се посрамиха с усмивка да си тръгнат. И аз не намирам сили да си кажа, какво толкова, и те са хора.

Но ако не го направя, а засега наистина не мога, това не значи ли, че не приемам тъмната страна в Човека? Те утре ще влязат в друг дом и ще направят същото. Има ли разлика между тях и професионалния крадец? Да спасяват живот е тяхната работа, за която получават пари. Не го правят безплатно. И колкото и да са ниски заплатите им, нима това е оправдание да се краде? Не знам какво да мисля, поне тази вечер. А вие се замислете, ако ги повикате, какво би могло да ви изчезне докато берете душа… Далече сме явно от божественото в нас… далече…

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter