За една особа ли се моли папа Франциск или за целия българския народ?


Велизар Енчев

…Борисов след срещата с папата. Заобиколен от пърхащи от сервилност новинарки, жадно попиващи кръчмарския му език. „Помолих папата да се моли за мен“, гордо изръси той и никой да реагира. Никой не посмя да го репликира: „Добре ли чухме? За вас ли ще се моли папа Франциск или за българския народ?“
Припомням на нарциса от Банкя, че не е в лично качество във Ватикана. Той е в Светия престол в качеството си на министър-председател на Република България. И не за него трябва да се моли римският папа, а за народа на България.

Борисов може да моли папа Франциск да му заличи сикаджийските подвизи, да опрости греховете му към българския народ и най-големият му грях – че след девет години гербаджийска диктатура българите са най-бедните европейци, че при управлението на ГЕРБ фалират болници и умират хора, защото не могат да си платят лечението…

23 май

ГЕРБ и ДПС заедно на изборите в Галиче! ВМРО играе по мръснишката схема „в парламента – коалиция с ГЕРБ, по места – както се договорим“. Но всичко е точно.

За предстоящите кметски избори в Галиче Миролюба Бенатова излъчи по Нова потресаващ репортаж . Разбрахме няколко печални неща:

  • Че кандидатът на ГЕРБ за нов кмет на Галиче е човек на вече осъдения Ценко Чоков,
  • че самият Чоков е бил любимец на ГЕРБ,
  • че ВМРО в Галиче е против кандидата на ГЕРБ, но това не пречи на Красимир Каракачанов да е коалиционен партньор с мутрите от ГЕРБ,
  • че местната структура на ДПС официално подкрепя кандидата на ГЕРБ и така, искат или не искат, вемереовците в Галиче са в един отбор с депесарите.

След промените в закона за регистрацията, приети от ГЕРБ и депутатите на Каракачанов, Симеонов и Сидеров, в изборните листи в Галиче са регистрирани над 200 външни лица, които с гласовете си ще осигурят кметския пост на ГЕРБ в неделя.

Иначе кандидатът на БСП е „правилният човек“ за кмет, защото е единственият борец срещу 20-годишната тирания на Ценко Чоков. Но шансовете му за победа са на кантар заради депесарското рамо за ГЕРБ и мръснишката политика на ВМРО по формулата „В София – коалиция с ГЕРБ, по места – както се договорим“.

Бай Ганьо прави избори в Галиче и резултатът май е печално предизвестен. Освен ако народът на Галиче не се освободи от страха от Ценко Чоков и гербаджийските му господари.

А как да се освободи, когато ГЕРБ държи всичко – и централната, и местната, и съдебната власт. Включително и Секционната избирателна комисия в Галиче, ръководена от бащата на гербаджийски депутат!

В много държави има мафия, само в България мафията си има държава!

22 май

Борисов наложи мораториум на строежа на АЕЦ „Белене“. Сега същият ще сваля мораториума върху гьола, отивайки на крака при Путин.

Борисов и Румяна Бъчварова се хвалеха, че ГЕРБ са блокирали „Южен поток“, за да са лоялни на новите съюзници. Сега Борисов ще деблокира газопровода, молейки за това лошите руснаци.

Борисов спря нефтопровода „Бургас-Александруполис“. Сега Борисов иска да го пусне, правейки мили очи на Москва и Атина.

Има ли нещо в тази държава, което да не е съсипано от ГЕРБ, за да се угоди на господарите на Борисов?

21 май

Къса памет или просто цензура: нито една телевизия не смее да попита външния и военния министър защо лобираха за „Илинденска Македония“? Защо елините трябва да бранят българските интереси, а наши министри да пригласят на македонистите в Скопие?

От днес всички телевизии порицават в един глас безумната идея на премиера Зоран Заев новото име на Македония да е „Илинденска Македония“. Довчера рупорите на властта повтаряха като папагали опорните точки на външното и военното вице, акламиращи македонистката теза да се отречем от Илинденско-Преображенската епопея от 1903-а и великодушно я дарим на Скопие.

Тази сутрин никой не смее да попита Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева защо с такава страст бранеха кражбата на българска история, порицавана дори от Гърция. Защо елините отстояват българските интереси, а наши министри инфантилно пригласят на македонистите?

Къса памет ли е това или просто правителствена цензура?

Късопаметните ни медии пропускат още един гаф. Преди десетина дни в интервю за Би Ти Ви македонският премиер нахално заяви, че в Пиринския край има македонско малцинство. От МВнР не последва реакция, дори не извикаха дискретно македонския посланик, за да му припомнят, че договорът за приятелство не допуска подобни провокации. За ВМРО да не говорим – те отдавна капитулираха пред македонизма, щото за лидера им министерското кресло е по-скъпо от нек’ви си идеи.

Всъщност в рамките на две седмици Скопие изстреля два провокационни залпа срещу Договора за приятелство между България и Македония, подписан на Илинден, Лето 2017-о. Заев първо ни каза, че сепаратистката секта „Илинден“ има хиляди последователи, след което ни сервира името „Илинденска Македония“…

Какъв е тоя страх от властта, госпожи и господа в софийските телевизии? Нали медиите са свободни и не зависят от правителствени субсидии?

20 май

Опозиционните партии в Гърция единодушно отхвърлиха предложението на Скопие да приеме името „Република Илинденска Македония“. Докато премиерът Ципрас телефонира на политическите лидери и президента Павлопулос, за да ги осведоми за преговорите с Македония, опозицията изрази опасения, че предложението е иредентистко (вж. бел. ред.), тъй като има териториални претенции към Гърция…

Слава Богу, че гърците казват НЕ на „Република Илинденска Македония“! Щото, ако зависи от министрите Каракачанов и Захариева, които вече казаха ДА, те ще приемат и името „Илинденско-Преображенска Македония“.

Не разбирам какво им правят на нашите министри в Брюксел, та са толкова продажни? Купуват ли ги, зомбират ли ги, облъчват ли ги?

Преди 88 години горчивият отговор даде авторът на „Илинден“ – великият Димитър Талев: „Външните, чуждите врагове не бяха толкова опасни, защото те не можеха да затрият окончателно цял един народ. Много по-опасни бяха вътрешните, своите. Ония некадърници, шарлатани и мародери, които бяха заграбили всичко в свои ръце, разпиляваха безразсъдно народния труд, спечеленото с реки от кръв, ръфаха безмилостно народната снага, сееха поквара…“

Ако Талев знаеше, че лидер на ВМРО ще търгува с българската кауза в Македония заради едното министерстване, щеше да счупи перото си. Ако Иван Михайлов види днешния си наследник на „Пиротска“, ще се обърне в гроба.

Бележка на редактора:
  • Иредентизмът (на италиански: irredento – неосвободен, намиращ се под чужда власт) е политическо движение за анексиране на чужди територии към предполагаемо еднонационалната държава. Като оправдание обикновено се използват аргументи за лингвистично, историческо, расово или културно (напр. религиозно) единство между населението в иредентистката държава и населението в целевите територии.
  • На няколко места в тази публикация авторът е използвал оценки с особена стилистична оцветеност, които екипът на Анализи.бг дори и да не споделя, не би си позволил да цензурира.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter