За Нас

назад

analizi_site_2_020

 

Обектът „Зона за мислещи хора“ Анализи.бг не е НЛО в Интернет космоса. Но тъкмо беше започнал да изпраща сигнали за видяното и изследваното от него, се повреди една от специалните му платформи. Сега обновеният  Анализи.бг  отново е в медийна орбита, „видим“ и от Фейсбук, и от Туитър.

Все пак, не очаквайте чудеса! Той ще си остане сайт за коментари, анализи и прогнози по събитията на деня: от света (в рубриката Свят), от страната (Политика, Икономика, Общество, Култура). Само че ще сведем до „жизнен минимум“ случаите на използване на „творческата“ технология „Copy/Paste” на електронните си събратя, без да се отказваме да отбелязваме аналитичните и прогностични постижения на българските си и чуждестранни колеги (при всички правила на професионалната етика).

Различното при нас ще е възможността събитията да могат да бъдат коментирани директно от Читателя – не само от специалните ни автори. Сайтът Анализи.бг   може би ще е една от малкото електронни платформи, който не иска да има Потребители – само и само за да има Читателя като Съавтор в „охраната“ на обективността,  безпристрастността и справедливостта в тази Зона за мислещи хора.  Не и на неутралността(!), която в междудържавните отношения може да е ценност – за журналистиката тя е просто самоубийство, наречено конформизъм!

Екипът на Анализи.бг се надява, че ще има своите три журналистически осемхилядника, които ще се опита да покори: рубриката Портрети (Народът дописва биографиите на българските политици), рубриката Градът, рубриката Съкровения.

В рубриката Портрети (Народът дописва биографиите на българските политици) предлагаме на нашите читатели да „реституират“ ролевата деменция на политиците (политици е съществително събирателно, но не е обобщение!), често съпътствана от аналитичен, културен и нравствен дефицит, от характерологични деформации и дори психически отклонения. Но задачата би била непосилна, ако предложим да се „допишат“ биографиите или да се „дорисуват“ (с думи) портретите на всички, които са с претенциите на политици. Затова предлагаме на Читателя да „дописва“ само тези, които са „пред очите“ му, които са „в устата“ на хората, „матросовците“ на каузи (скандални или справедливи!); да редактира  с житейски истини политическите лъжи, политическия конформизъм – с еретичността на народното битие, чуждоподаническия култ с култа на националния интерес.

За да активирате тази рубрика и изберете конкретен политик, можете да кликнете или върху рубриката „Портрети“, или върху подвижния словесен фриз „Народът дописва…“

Рубриката Градът няма за адрес града София, нито пък никой от световните или глобални градове – това е всеки един от 2 667 417-те града в света (или по-точно – селища със статут на град). Това е рубрика за урбанистичните проблеми на света, който трябваше да намери в града своя социален зенит, а намери… задълбочаване на неравенството.

Екипът на  Анализи.бг  се надява на специален интерес към рубриката Градът – една все още „неурбанизирана“ от българските медии журналистическа територия.

Рубриката Съкровения. Доста предпазливо избрахме тази дума  за наименование на рубриката. За нас тя е неологизъм, но Читателят може да намери, че е поредното (макар и претенциозно!) опростачване на езика. Избрахме „съкровения“, защото в Съкровения я няма статичността на „съкровено“, а е сякаш движение към изричане, към споделяне на най-интимното, свято пазеното, дълбоко личното, неприкосновеното, скритото, тайното… Все неща, които са „в сянката на сърцето“!

Специално за „Анализи“

Не споменаваме сред главните си нови рубрики Специално за „Анализи“, защото зад този графичен знак стои „вербалната нота“ на сайта, декларацията за неговия  нов подход към събитията: електронна платформа със собствен, персонализиран поглед към събитията на деня (нашето Made in Bulgaria).

При кликването на дясната стрелка в поредицата от портрети на автори, можете да придобиете представа за всички автори, писали специално за „Анализи“.  При кликването върху конкретен портрет, можете да прочетете последната публикация от избрания автор.