Злото няма да миряса, докато не ни накара да живеем по „естетиката“ и „етиката“ му!


проф. Николай Слатински

Проф. Николай Слатински

Не си мислете, че са само бездарно некачествените и ужасно грозни ремонти! Една тълпа зле образовани, лошо възпитани, твърде некомпетентни и страшно арогантни хора се набутаха или бяха спуснати къде ли не.

Те са в управлението на здравеопазването в центъра и по места.

Те са в образованието, да не ви казвам как вилнеят във висшето образование, без да си имат и хал хабер от това що е всъщност висше образование – просто това било свободното място и това им се паднало да управляват – висшето образование! Докато им намерят друго поле за изява. Със същия успех те биха управлявали и федерацията по ръгби. Ако има все още такава. Така в соца пращаха верните кадри да управляват това, което в момента е свободно.

Те са в науката, по-скоро паразитират върху нея с графоманстване и пелтечене на тези от ХХ век и дори отпреди 1989 г.

Те са в строителството.

Те са в културата.

Те са в екологията.

Те са в земеделието.

Те са на много, много места.

Те са – и това също е много страшно – в системата за сигурност.

И понеже си повярваха, и понеже са безконтролни, и понеже си мислят, че компетенциите, които са им връчени, веднага ги сдобиват с компетентност за осъществяване на тези компетенции, и понеже у тях са и ножът, и сиренето, те вече не се задоволяват само да претакат европейски, държавни, общински и частни (но чужди) пари в своите сметки, но със свещената си простота вече ни натрапват своите нелепи разбирания, своите лоши вкусове, своите абсурдни представи за красиво и съвременно, своите арогантни разпореждания.

Вчера написах . Злото е тук и то няма да миряса, докато не ни накара да му се подчиним телом и духом, докато не започнем да живеем по неговите разбирания, по неговата „естетика“, по неговата „етика“, по неговия закон и канон!

В България започва да става страшно. От гледна точка на нейното настояще. За първи път от толкова години ние сме натикани в настояще без бъдеще. Или без българско достойно бъдеще.

Не наричайте това черногледство, това е добре информиран песимизъм. Никакво черногледство не може да обрисува достатъчно адекватно реалната картина у нас.

Колко тъжно ми е, че мнозинството е сляпо за тази реална картина. А как няма да е сляпо, след като я съзерцава пасивно с възможно най-широко затворени очи…

Да, Злото е тук. то е в нас, до нас, с нас, край нас, над нас – то прониква, пробива, разяжда, разгражда.

И няма да стане със снишаване, няма да стане със скатаване, няма да стане с биволско търпение, няма да стане с овча покорност.

Няма да стане. Злото – колкото повече не му се съпротивляваш, толкова по-голямо зло става. То се храни с нашата пасивност и расте с нашето безсилие.

Злото само няма да се спре, да се смили над нас, да се опомни, да се освести. Злото е зло! Вижте блясъка в очите му – хищен, лош, арогантен, самовлюбен.

То ще продължи да вилнее, да арогантства, да съсипва създаденото, да унищожава работещото, да си мисли, че всичко знае и всичко му е позволено, да прави злини, да злобее. Докато не разруши напълно нашето здраве, нашия хляб, нашите професии, нашите принципи, нашето бъдеще, нашата държава. Докато не преподреди нашия живот по своите нрави и своята воля.

Докато окончателно не започнем да съществуваме и изнемогваме по неговите закони – по законите на Злото.

То затова е Зло. И с всеки ден става все по-голямо Зло.

Злото, което ни връхлетя сякаш веднъж и завинаги.

Източник: Фейсбук

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter