Букви за продан
ИВАЙЛО ДИМАНОВ: Чудя се как политиците все още не са обявили официално кончината на родната култура
Страх ме е, че ще се свършат неколцината донкихотовци, които продължават да съзиждат красота в тъмното царство на тотална бездуховност


Ивайло Диманов

В училище празнуват 24 май. Едно дете излиза отпред и декламира: “Ай ем а бългериън бой…” Господи, защо си създал тая странна държавица България, а не си ѝ дал достатъчно българи? 70 на сто от сънародниците ни не са купили нито една книга през миналата година! Случаен ли е този факт? Чудя се как политиците все още не са обявили официално кончината на родната култура. Хубаво е да изберем някоя сакрална дата, като днешния ден. 24 май е празник на родната писменост и култура.

Сещам се за един бивш министър на културата, посветил “Увертюра с фанфари“ на НАТО. Друг се прехласваше пред симфониите на “композитора“ Златю Бояджиев. Трети изобрети австрийския език!

Дето се вика – случихме на културни министри. А най-новият прати поздравителен адрес на рапъра Криско – пиарът на дрогата, прочул се с циничните текстове на своите песни. Не се заблуждавайте, това не бе безобиден протоколен акт на уважение от страна на културното ведомство. Това е институционализиране на устойчивото развитие и просперитет на простащината в България! Днес тя е навсякъде – у съседите, в офиса, на улицата, в отсрещния супер, дори в парламента. Включиш телевизора, а оттам руква простотия. С петмез от турски сериали, риалити и айдъли.

Тия продуценти и водещи трябва да бъдат застреляни*, защото демонстрират и култивират удивителна простащина, гримирана с долнопробен писоарен хумор. Затова болшинството от младите хора са неграмотни, цинични и арогантни.

Изпростяването на нацията се превърна в държавна политика. Властимащите не само не четат, но и нас искат зорлем да откажат от книгата. Тъкмо затова България е единствена в Европа с пълна ставка ДДС върху книгите. Подпоручик Дебелянов не доживя да види първата си книга, отиде доброволец на Южния фронт и загина за Отечеството. Същото това отечество днес облага стиховете на героя с данък убиец.
Страх ме е, че ще се свършат неколцината донкихотовци, които продължават да съзиждат красота в тъмното царство на тотална бездуховност. 

* Източник: Фейсбук. Анализи.бг не споделя предложението на автора за разстрели на водещи и продуценти

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter