Дискусия
ИВО ИНДЖОВ: Препоръчвам на всеки, който не е гледал „Чернобил“, да го направи!
Минисериалът "Чернобил" хваща за гърлото, защото показва с художествени средства пагубните дефекти на "мирния съветски атом"


Иво Инджов

Доказателство за успеха на „Чернобил“ е не само рекордната гледаемост, която сложи в малкия си джоб „Игра на тронове“, но и добрият прием, който намира лентата сред младежи и девойки на възраст 18-25 години в България. Някои от тях, с които общувам, сами ми препоръчаха да я изгледам. Освен това, тези млади хора не са предуебедени. Те не са жертва на вече брадясалата примитивна антикомунистическа пропаганда от първите десетилетия на прехода. Със сигурност в HBO продукцията могат да бъдат открити и някои слабости и пропагандни моменти, но те не принизяват достойнствата ѝ.

ВИКТОРИЯ ТИНТЕРОВА: Защо няма да гледам „Чернобил“
В свое оправдание ще кажа, че и руски филм за избиването на индианците или битката при Трафалгар, също не бих гледала

Опитите тя да бъде омаловажена или охулена с въпроси от рода на: „А защо американците не направят филм за Хирошима?“, са плоски. Поне по две причини.

Първо – има западни филми (художествени и документални) за трагедията в Хирошима и Нагасаки, вследствие на атомните бомбардировки от САЩ, извършили де факто военно престъпление.

Второ – в казуси като „Чернобил“ – реалния и художествения, носталгиците по „доброто старо време“ би трябвало да търсят превъзходство на терена на морала; нали тогава бяхме уж по-морални от онези на Запад. Но няма как да го постигнат, защото и от живата все още история, и от документалните филми, и от минисериала „Чернобил“ се вижда суровата реалност. Некомпетентността, бездушието и престъпната безотговорност на разпадащата се съветска машинария по отношение на атома, хората и тяхната съдба.

Препоръчвам на всеки, който не е гледал „Чернобил“, да го направи!

Източник: Фейсбук. Анализи.бг е готов да публикува всички мнения и спорове по темата.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter