Отново в родината
ЙОСИФ ДАВИДОВ: Иска ли българската политическа класа да последва португалския пример?
Как управляващите в Лисабон въведоха „Програма връщане“


Йосиф Давидов

Между 2010 г. и 2015 г. Португалия изживя тежка икономическа криза. През 2011 г. се намеси известната „Тройка“ – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд – и наложи драконовски мерки на контрол и ограничения, довели до бедност стотици хиляди португалци. Безработицата стигна 17% от активното население, значително се увеличи данъчният натиск.

Над 500 000души се принудиха да емигрират

Бумът на турзма и секторът на недвижимите имоти доведоха до видимо икономическо възстановяване; данъците бяха намалени, а безработицата е 6% от активното население.

Подкрепяното от други леви формации социалистическо правителство на Антониу Коща, дошло на власт през 2015 г., реши да изпълни едно от предизборните си обещания и въведе т.нар. „Програма връщане“. Тя е насочена към напусналите страната преди 2016 г. португалци, готови „да се завърнат у дома“.

Според програмата на всяко завърнало се с осигурен трудов договор семейство се отпуска помощ, която достига до 6536 евро, „за да може по-бързо да се интегрира“. Намалява се с 50% данък общ доход през първите 2 години. Правителството плаща транспорта за завръщане в Португалия. Отпускат се специални нисколихвени заеми за онези, които искат да разивят бизнес в родината.

Испанският всекидневник „Ел Мундо“ е направил малка анкета сред португалски емигранти. Някои одобряват програмата и мислят да се възползват от нея, други са по-скептични („Заплатите в Португалия все още са по-ниски в сравнение с други европейски държави“ – средната заплата е 800 евро), а трети смятат, че икономическото стабилизиране първо трябва да подобри живота на хора, които са останали в страната.
Програмата е със срок на действие от 2 години. Освен всеичко друго, тя цели и решаването на част от демографския проблем.

По територия Португали е малко по-малка от България – 92 212 кв. км, но населението е 10 230 000 души (2017 г.). Официално през 2019 г. българското население е 6 945 213 души. Не се знае точният брой на напусналите България след 1989 г. – данните варират между 900 000 и 1,5-2 милиона души.

Иска ли българската политическа класа да последва португалския пример?…

Източник: Фесбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter