Колкото една футболна среща продължиха т.нар. дебати по вота на недоверие


Бойко Борисов, неприсъстващ в пленарната зала: Хубавото на вота е, че се очерта алтернатива – БСП с ДПС пак. Ако искате, да ви е честита“.

Корнелия Нинова: Управляващите приватизират сектор „Сигурност“, като го прехвърлят в частни ръце

Мустафа Карадайъ: Не можем да стоим безучастни, когато държавното управление безпомощно разчита на хаоса, когато държавността ерозира… когато демокрацията е в опасност

БСП от първия ден искаха да саботират европредседателството. За тях това беше жизнено важно. Затова и не участваха, не дадоха хора за него. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, след като взе участие в конференция за сближаване на заплатите в Европа.

Премиерът не присъстваше в пленарната зала по време на разискванията, които приключиха за по-малко от час и половина. С изключение на кратка реплика на финансовия министър Владислав Горанов, никой от присъстващите министри, включително вътрешният Валентин Радев, не взе думата.

Депутатите от „Воля“ на практика бойкотираха дебатите по вота на недоверие, защото повечето от тях са във Варна за кампания на лидера им Веселин Марешки за запълване на дупките по пътищата.

Борисов използва присъствието си на форум за заплатите в ЕС, за да коментира искането на опозицията пред медиите. „Общо като държава вместо да се похвалим, защото всички ни хвалят за това, че България е пример как се пази границата, и да го приемем като общ успех, ние се атакуваме, за да ни слушат другите“. Той подчерта, че на всички нива в Европа се отчитат усилията на България за охраната на европейската граница

„Не мога да си обясня да ми се тълкуват думите по този начин от г-жа Нинова, че съм признал, че границата не се пази добре. Още от управлението на БСП, когато дойде след това и бежанската вълна, завари ни след това и нас, и тях неподготвени. Тогава те започнаха 30 км ограда, ние още 200 км направихме. Командировахме полиция, повече армия, сменихме законите. Англичаните ни даряваха джипове, че нямахме тогава. Впоследствие извоювах 150 млн. евро от ЕК за нашата граница“, с присъщата си скромност каза българският премиер.

Връщайки се към т.нар. дебати по вота на недоверие, те продължиха почти колкото една футболна среща, мярка, която често използват доста от народните представители.

Управляващите приватизират сектор „Сигурност“, като го прехвърлят в частни ръце, каза Нинова. Тя припомни, че в предизборната програма на ГЕРБ са обещани още 6000 полицаи и да има полицейско присъствие във всяко населено място. Според нея до сега са назначени 1000 полицаи, а заради липса на мотивация са напуснали 2000.

Нинова критикува и мерките в местата за изтърпяване на наказания и лишаване от свобода. „От най-охранявания затвор двама опасни престъпници бягат през централния вход посред бял ден и ги преследва само чистачката. Разбира се, два месеца МВР ги издирва“, каза Нинова и припомни, че те са се изпозастреляли в Ботевград.

„Кой помага на наркотрафикантите, кой толерира мутренски групировки“, попита Нинова, като се позова на изказвания на вицепремиера Валери Симеонов. Според нея тези думи на Валери Симеонов означават, че несигурността, нестабилността и престъпността седят на масата в Министерския съвет.

„Г-н Борисов ли, който преди една седмица каза – щом БСП искат вот на недоверие, значи контрабандата е намаляла или ОЛАФ – най-вероятно службата ОЛАФ, лъже и ви завижда“, каза Нинова и разказа за случай на разкритие на голяма контрабандна схема. Менда Стоянова от ГЕРБ й отговори, че разкритията на ОЛАФ са благодарение на работата на българското правителство, което е предало данни след 6-месечно разследване.

Подкрепяме вота на недоверие, защото управленският модел генерира напрежение и е източник на нестабилност и несигурност, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Знаем, че този вот няма да успее. Но ще кажа на тези, за които това е само аритметика – не пренебрегвайте политическия ефект на този мощен демократичен инструмент. Не бързайте да се радвате. ДПС ще подкрепи този вот. Защото не можем да стоим безучастни, когато държавното управление безпомощно разчита на хаоса, когато държавността ерозира, когато общественото напрежение е на градус, когато демокрацията е в опасност, когато става дума за бъдещето на всички български граждани“, каза Карадайъ. Той не пропусна да каже за пореден път, че участието на „патриотите“ в управлението на държавата е вредно за национална сигурност.

„ДПС ще разиграе етническата карта по най-свирепия начин за това, че не е във властта. Ще предприемат действия, които ще бъдат радикални. Това ще бъде скоро и всички трябва да бъдем готови за този момент“, отговори конспиративно на ДПС Павел Шопов от „Обединени патриоти“ и надълго разви тезата си, че ДПС са вредни за националната сигурност.

Източници: „Фокус“, „Епицентър“, „Дневник“

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter