На ползу кариеру
Кристалина Георгиева – Българската метла
Как нашенката подкрепи Доналд Тръмп да разчиства опонентите си


Американският президент Доналд Тръмп уволни двама от високопоставените служители на администрацията, свидетелствали срещу него по време на процедурата по импийчмънт. Решението беше взето за по-малко от денонощие, научаваме от Свободна Европа, която се позовава на  Би Би Си.

Двамата уволнени са постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд и подполковник Александър Виндман, който е главен експерт на Белия дом по Украйна.

Решението на Тръмп идва след като в сряда Сенатът реши да не го отстранява от поста му във връзка с обвиненията за недопустим натиск над Украйна.

В петък подполковник Александър Виндман е бил ескортиран от работното си място в Белия дом до изхода на сградата 

Няма и капка съмнение за всеки американец защо този човек губи работата си, заяви адвокатът на подполковника

Не съм доволен от от Виндман, коментира президентът Тръмп в петък пред репортери в Северна Каролина:

 – Мислите ли, че трябва да съм доволен? Ами не съм – добави   той.

Покрай тази гореща тема, новината, че Кристалина Георгиева обяви в петък как нейният главен заместник Дейвид Липтън ще напусне Международния валутен фонд в края на февруари сякаш остана на по-глух план.

Дейвид Липтън и Кристалина Георгиева от МВФ

Американският икономист Дейвид Липтън заемаше поста от септември 2011 година, по-дълго от всеки друг първи заместник-управляващ директор на МВФ досега, отбелязват агенциите. Той обаче ще си тръгне с 19 месеца преди официалния край на мандата през септември 2021 година.

Често критичен към търговските политики и тарифните действия на президента на САЩ Доналд Тръмп, Липтън започва професионалната си кариера като икономист в МВФ през 1981 година, като работи за стабилизиране на бедните държави. Той също така е бил заместник-секретар на Министерството на финансите на САЩ по международните въпроси от 1993 до 1998 година при президента Бил Клинтън и по-късно работи в областта на финансирането на частния сектор.

Виждаме как най-високопоставената българка в световните структури внимателно е следила събитията, които се развиваха на US Капитолия* и в последна сметка доведоха до отхвърлянето на импийчмънта срещу Доналд Тръмп. Малко след като Доналд Тръмп започна да се разправя с американците, които под клетва свидетелстваха срещу него, Кристалина Георгиева побърза да се освободи от опонента му в Международния валутен фонд. Няма нужда да сме ясновидци, за да ѝ предскажем още по-бляскаво бъдеще.

 *Капитолий – сградата в столицата на САЩ Вашингтон, където заседават Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, както и мястото, където президентите на Съединените американски щати официално встъпват в длъжност

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter