Майките от „Системата ни убива“ към Бойко Борисов: Пак ни излъгахте


Майките от протестната инициатива „Системата ни убива“ публикуваха протестно отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера, министрите на финансите и на социалната политика, омбудсмана и медиите. В него те заявяват, че отново са излъгани, а след вчерашното заседание на социалната парламентарна комисия е станало ясно, че Законът за личната помощ по думите им е „осакатен до 100% инвалидизация“.

За децата с най-тежките увреждания, които имат право на месечна помощ от 930 лева, и използват асистент по новия закон за личната помощ, ще се приспадат по 380 лева месечно в полза на общината доставчик, независимо от броя на определените часове за лична помощ. Това решиха депутатите от комисията на второ четен, с което предизвикаха и възмущението на омбудсмана Мая Манолова.

Според тях е извършена подмяна на текстове и законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане. Това ще доведе до дискриминация и списъци на чакащи за лична помощ, алармират майките.
В лично обръщение към Бойко Борисов и Владислав Горанов, майките заявяват: „Освен че ни излъгахте отново, Вие ни се подигравате“.

„150 млн. са факт, но те не отиват за Закона за личната помощ, а за Закона за хората с увреждания. Не може да се гласува закон, за който няма пари. Това е прах в очите“, коментира пред БНР Мая Стоицева – представител на родителите на деца с увреждания.
„Те на практика не са се изгубили, но отиват за новата финансова подкрепа, която ще влезе в сила от януари и която вече се определя до линията на бедността. Реално тези 150 млн. отиват за политики за хората с увреждания. Проблемът е, че се гласува един закон – този за личната помощ, за който няма финансиране. Това, което вчера „взриви“, беше една добавена алинея към преходните и заключителни разпоредби, която казва, че тези 71 млн., които са предвидени за лични асистенти, всъщност са предвидени от януари до септември и на практика оставят Закона за личната помощ без нито един лев подкрепа“, подчерта Стоицева и попита какво става след 1 септември с асистентите.

Тя допълни още, че на практика идеята за отчитане на личните нужди се срива напълно.
Майките на деца с увреждания не разбират защо политиците са направили този ход. Стоицева бе категорична, че са в готовност за протести.
„Ако протестите се възобновят, те вече трябва да са за отговорност за това защо няма средства, кой не го реши, кой и как го прецени, дали няма средства или няма воля“, отбеляза тя.

По този проблем Бойко Борисов свика извънредна среща в Министерски съвет и майките на деца с увреждания се отправиха към Министерския съвет. Това се случи след двучасова среща на представители на протестиращите майки в кабинета на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с управляващите. След нея в парламента бе запазено мълчание, а коментарите за резултата от преговорите ще станат ясни едва и след разговора с Бойко Борисов. Жените се срещнаха с министър Бисер Петков, с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, със зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова..

Източници: Канал-3, Bulmedia.net

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter