Монаси от Атон проговарят за пръв път в БГ филм


Иван Филчев

Силвия Стоянова е продуцент на проекта „Градината на Пресвета Богородица”. Завършила е драматургия, като преди това е следвала „Кино” в Дания. В момента прави магистратура „Мениджмънт в екранните изкуства” в НАТФИЗ.

Госпожо Стоянова, полагате усилия да завършите филма „Градината на Пресвета Богородица”. Кажете нещо повече за него.

Това е документален, пълнометражен филм с продължителност малко над час. Всъщност лентата е за едно от кътчетата на Света гора, която се смята за градината на Божията майка. Действието се развива в българския манастир „Свети Георги Зограф”. Показваме живота на монасите в светата обител, като историята им преплитаме с разказа за иконата на „Успение Богородично”, дошла по чудесен начин преди 30 години в манастира. Всъщност става дума за една сравнително нова икона в Зографския манастир.

Колко време ви отнеха снимките?

Идеята е от много отдавна на режисьора Борислав Павлов. Той е имал възможността да снима в Зограф и е успял да събере през годините голям архив, който използваме в проекта. Основната част от интервюта обаче и голяма част от кадрите бяха снимани през 2103 г., когато в манастира заедно с Борислав и главния ни оператор Георги Георгиев отиде малък екип. Иначе режисьорът е запечатал много празници в манастира, монашеско пострижение.

С чия благословия е сниман филмът?

Недопустимо е в Света гора да се снима без благословия. Такава ни е дал дядо Амвросий, който е игумен на Зограф. Със своята отзивчивост ни помогнаха и монасите, които застанаха пред камерата ни. Те познават режисьора ни от много години. Имат му доверие, благодарение на което този филм можеше да бъде направен.

Света гора е място, на което дори фотоапаратите не са желани. Как режисьорът ви е успял да убеди монасите да ги снима?

Историята, която разказваме във филма е много интересна и дори самите монаси са на мнение, че тя трябва да види бял свят. Чудотворната икона, която представяме, не е много позната. Във филма сме интервюирали двама живи свидетели, които разказват за случилото се с нея от първо лице. Единият е генерал от Кипър, който е дарил иконата, а другият е игуменът на манастира, който по времето, когато иконата се е появила в манастира, е бил клисар.

Как точно дойде идеята за този филм?

Първоначално идеята беше да заснеме само историята на иконата. Екипът обаче се върна с кадри, които ме впечатлиха. В тях монасите говорят за послушанията си, обетите, живота в манастира и неща, които за мен бяха непознати и изключително интересни. Преди да се запозная с Борислав не знаех почти нищо за Света гора. Дори не бях наясно къде се намира. Благодарение на този проект научих изключително много и съм много благодарна, че имах тази възможност. Освен продуцент аз съм и монтажист във филма, а и да ви призная заради този проект записах магистратура в НАТФИЗ, за да мога да бъда максимално полезна.

Като жена нямате право да посетите Света гора. Успяла сте обаче да надникнете в нея. Какво видяхте и какво ви донесе видяното?

Трудно ми е да облека емоцията в думи. Винаги съм възприемала монасите като много далечни образи, но вече съм на мнение, че това са хора като нас, които са направили един различен избор.

Докъде сте стигнали с филма?

Завършили сме видеомонтажа. Остава да се направи обработка на звука и цветовите корекции. До момента сме работили в рамките на нашия малък екип и с помощта на много приятели. Стигнахме до етап, в който не можем да продължим работата, тъй като нямаме специалист по звук. Все пак искаме най-доброто за този проект, тъй като имаме амбицията този филм да участва във фестивали и да бъде гледан от повече хора. Затова са ни нужни допълни средства, за да го завършим.

Как набирате средства?

От известно време сме започнали кампания за набиране на средства. Необходими са ни около 10 000 лв. Сумата ще бъде използвана и за таксата на платформата, която използваме за кампанията. Избрали сме един сравнително непознат в България метод. Става дума за т.нар. краудфъндинг. Това е алтернативен начин за финансиране на творчески проекти, за който се използва платформа. Ние сме избрали разбира се Indiegogo, която е достъпна за България. Проектът ни е пуснат там. Интересното при краудфъндинга е, че идеята е парите да се съберат от много хора, които да дарят по малки суми. Така всеки може да допринесе за осъществяването на нашия филм. Решили сме да се отблагодарим на нашите дарители с предоставянето на снимки от Зографския манастир, песнопения, изпълнение от братството. Има и възможност за дарители да гледат филма онлайн.

Как могат хората да дарят средства?

Трябва да се отвори този линк https://igg.me/at/Athos. Той може да се открие и по ключова дума „Градината на Пресвета Богородица. Кампанията ще продължи до 8 май включително.

Филмите за Света се броят на пръсти…

Правени са, но не такива като нашия. В повечето случаи става дума за някакъв вид импресия. Кадри от Атон с глас зад кадър, който разказва. Ценното е, че в нашия филм 8 монаси от братството са застават пред камера. Това е абсолютна рядкост.

Защо хората трябва да подкрепят вашия проект?

Смятам, че този проект трябва да види бял свят и да бъде гледан. Ето например ние, жените, няма как да се докоснем до това място. Това е единственият начин, а и с филма влизаме на места в манастира, където дори малко мъже са стъпвали. Начинът, по който разказваме историята, е максимално обективен. Като автори не присъстваме с мнение и оценка, а оставяме зрителите да направят заключенията. Във филма дори няма глас зад кадър. Монасите са тези, които разказват историята.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter