НАЙ-ВЕЛИКОТО
И СЪВЪРШЕНО СЪЗДАНИЕ, НОСЕЩО ИМЕТО МАЙКА!



Стефан Северин

 

Когато преди трийсет години дойдох под тепетата, жилищният район „Тракия” беше тревясала пустош и храсталак! Служебният апартамент на „Работническо дело” беше досами пощата, но какво от това?

Една привечер дърпах нервно филтъра на едно БТ, когато кръвта ми се смрази. Пред мен беше път, а отвъд него – трева до пояса и храсти. И тъкмо да хвърля фаса, видях: идиот шофьор помете куче, трясна го в задницата и отмина – не му пукаше!

Ала кучето не беше какво да е, а майка! Тя беше ходила да хапне, за да има кърма, а в близките храсти я чакаха малките.

Това, което видях ме изуми: животното беше с премазана задница, ала с предни лапи напираше бавно, сантиметри по сантиметри напред, защото там, в храстите, плачеха нейните малки и чакаха храна!

Майката е велико нещо! Тази кучка, с премазаната задница, измина десетина метра с огромни усилия и влачене, за да се добере до храстите, където я чакаха рожбите! Тя нямаше да живее, но искаше за последно да ги нахрани!

…Сълзи замрежиха погледа ми, идваше ми да скоча и да помогна на влачещата се майка по асфалта… И си спомних народната притча: син гони майка си да я убие, тя бяга през полето, но се обръща и вика – сине, внимавай, има тръни, да не се убодеш!

Майката!

Facebook
Бележка: заглавието е на Анализи.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter