Най-мащабното предимство на демокрацията: вече всеки може да управлява България!


Стефан Северин

Някои се помнят с престоя във властта не с нещо грандиозно и полезно за народа, а само с някаква реплика. Никой вече не се сеща какво е свършил за една година премиерът Димитър Попов (1990 – 91), но незабравим е неговият вопъл: „За Бога, братя, не купувайте!”. Тези думи буквално гръмнаха, когато цените на стоките бяха освободени и народът цъкаше слисан пред витрините.

И за фразата на един вицепремиер – Нейчо Неев. Едва ли някой може да каже какво толкова е направил във властта, но вече двайсет и кусур години от уста на ухо се предава култовата му фраза: „Ега, ти държавата, щом аз съм й вицепремиер!”.

Тези думи са исторически, макар че вече какво ли не е историческо още в днешно време. Още в началото на прехода те разкриха най-мащабното предимство на демокрацията: вече всеки може да управлява България! От пожарникар – до комсомолски секретар!

Това е жестоко прозрение и страшна прокоба, от която няма отърване и досега. Трийсет години по върховете на властта се катерят звани и незвани посредствености. За парламента да не говорим!

Тази пародия достигна невероятни висоти при трите опита за мандат на Бойко Борисов – кадровите му провали са направо класика и трябва да се изучават от студентите! И с големи букви да се напишат думите на Неев: Ега ти държавата, щом аз съм й вицепремиер! Само че той имаше моралния кураж да го каже. Ха, да го изрекат сега Каракачанов, Томислав Дончев, онази объркана женица Захариева, борецът за тишина…

Никога няма да чуете такова откровение! Ега ти държавата, щом такива бездарници са вицепремиери…

Какъв народ – без късмет!

Криво ми е днес, та си мисля – трийсет години как пък не случихме на мъж държавник! Ами завиждам на унгарците, че имат Орбан, че ги брани и не му пука от бабичката Меркел, полякът е същият – пази си чиста държавата; така е със Словения, Австрия. А на нас все си ни върви! Кога Б.Б. ще се озъби на Меркел, както го прави Орбан – вижте при срещите, той я гледа с неприязън! А нашият пълзи в краката й, защото тя го създаде, ако поиска – ще го смаже…

Срамувах се тези трийсет години от една мека китка премиер, от един смачкан като кифла президент и тъкмо да се оправят нещата и дойде един безличен пожарникар!

Ха, върви, та живей! Ще си отида от този свят с отворени очи – има за какво да милея!

Facebook

Бележка: Заглавието е на Анализи.bg

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter