Отминалата година
Нищета на опозицията, нищета при управлението II част
Могъществото на властта и инвалидността на управлението


Нищета на опозицията, нищета при управлението – I част

В предишната първа част се запитахме как поема политическата отговорност властта у нас. Сега, с ръка на сърцето, трябва да си признаем, че през изтеклата година властта в България си беше направо всемогъща. Дори в опозиционната БСП, Корнелия Нинова не изтърва нито за миг нито юздите, нито камшика на партийната власт, въпреки очевадните си провали на изборите.

Всъщност властта в нашата татковина битува в една различна, паралелна реалност, която няма нищо общо с житието и битието на обикновения българин. Но властта все по-деспотично, със силата на апаратчици и медии налага матрицата на своята паралелна реалност върху съзнанието на българските граждани. Ако чужд социолог, новодошъл у нас, трябва да създаде реалистична картина за състоянието на българското общество, той няма да се справи със задачата си, благодарение на това, което представят българските медии. С много малко изключения медиите, които облъчват сънародниците ни, представят положението ни като , изключително благоприятно и успех на властта.

Вездевластният

Карикатура: Борис Димовски

Добре стъпил върху тази медийна среда, министър – председателят успя да потуши всичките протести и негодувания, които избухваха през цялата година, като се започне от разбунтувалите се в началото на 2019 г. медицински сестри, броженията на протестърите срещу избирането на Гешев за главен прокурор…. и се завърши с кризисната ситуация в Перник, която прескочи и в настоящата година.

Борисов отигра бунта медсестрите и фелдшерите с редица обещания, след като възложи на здравния министър Ананиев неизпълними задачи, а накрая, когато прие протестиращите, успя в типичния си фамилиарен стил на общуване да накара част от гневните сестри да се обърнат с конкретни обвинения срещу лекарите. Тази ловка интрига, която беше излъчвана в пряк видео стрийминг на практика насъска едно срещу друго двете съсловия, които са основата на всяко обществено здравеопазване.

Напразните усилия на опозицията

Опитите на БСП да оседлае както протестите на специалистите по здравни грижи, така и общественото напрежение, провокирано от задаващата се водна криза закономерно се провалиха. Корнелия Нинова може да обяздва Столетницата колкото си иска, като се разправя с вътрешнопартийната опозиция. Нинова може да язди кон и на тазгодишните тодоровденски кушии. Но БСП няма как да спечели общественото доверие, колкото и българските граждани да са гневни заради всички нерешени проблеми и кризи при управлението на държавата. Парадоксално погледнато, Корнелия Нинова е най-добрият кризисен пиар на Бойко Борисов. Застане ли БСП зад някой протест или брожение, веднага погасява гражданската енергия на протестиращите.

Колкото до „Демократична България“ – активистите около коалицията така и не спечелиха българското общество за каузата против избирането на Иван Гешев за наследник на главния прокурор Сотир Цацаров.  Макар и в протестите срещу този избор да участваха стотици, понякога и хиляди, убедени в каузата си граждани, тяхното усилия приличаше на един тъжно скромен римейк на протестите против избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Може би си струва да се посвети отделен анализ на този провал.

И така през изтеклата 2019 година Бойко Борисов се превърна във всевластен стопанин на българската държава, а също така на българския обществен живот. Въпреки клокочещото недоволство, той е в състояние ръчно, буквално от  правителствения джип да налага върху българското общество паралелната реалност на властта. Избирателите така и не виждат фигурите, които биха могли да го изгонят от това властово всесилие.

Тогава какво предстои?

Съвсем наскоро, при откриването на ремонтирания комплекс на Софийската духовна семинария, премиерът се обърна иносказателно към преподавателите и семинаристите с думите:

– Новата година да ни тръгне с божията помощ. Без Господ нищо не може да се направи

Ако, след като е взел в ръцете си цялата светска власт у нас, Бойко Борисов разчита на Всевишния да се разрешат всички проблеми и кризи на управлението в България, като се започне от здравеопазването, премине през върховенството на закона и се стигне до задаващата се катастрофа във водния сектор и какво ли още не….

Тогава, наистина Господ да ни е на помощ!

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter