Новите управляващи:
За мигрантите
в Италия партито свърши



Италия повече няма да бъде бежанският лагер на Европа, заяви новият министър на вътрешните работи Матео Салвини, цитиран от Ройтерс.

Той обеща сурови мерки за намаляване на притока на мигранти и връщане на вече пристигналите в страните им. Салвини, лидер на крайнодясната партия „Лига“ и вицепремиер в евроскептичната управляваща коалиция, превърна овладяването на имиграцията в мото на своята партия, чиято популярност бързо нараства в допитванията, отбелязва Ройтерс.

Два дни след като правителството положи клетва, вътрешният министър замина за Сицилия – една от основните входни точки в Италия за над 600-те хиляди мигранти, пристигнали от Северна Африка от 2014 г. За мигрантите в Италия „партито свърши“, каза Салвини преди посещението си в приемен център на пристанището в Поцало, където пристигащите биват регистрирани. Партия „Лига“ твърди, че огромната част от мигрантите в Италия нямат право на бежански статут, че Италия не може да си позволи да им помага, а освен това съгласявайки се да работят при ниско заплащане, тези хора влошават трудовите условия за италианците. Салвини подхрани напрежението, като заяви в радиоинтервю в понеделник, че Италия „не може да бъде превръщана в бежански лагер“, и обеща да лобира партньорите на страната да получат по-значително съдействие от страна на Европейския съюз за справяне с проблема. „Очевидно е, че Италия беше изоставена, сега трябва да осъзнаем фактите“, каза той, помолен да коментира изказване на германския канцлер Ангела Меркел, че Европа се нуждае от нов подход по имигрантския въпрос.

Салвини, който иска във всяка италианска област да има център за задържане или депортиране на мигранти, по-късно написа в Туитър: „Или Европа ще ни подаде ръка, за да направим страната си сигурна, или ще изберем други пътища“.

Matteo Salvini‏ @matteosalvinimi 4.06

Quello degli sbarchi e dell’accoglienza di centinaia di migliaia di “non profughi” non può continuare ad essere un problema solo Italiano. O l’Europa ci dà una mano a mettere in sicurezza il nostro Paese, oppure dovremo scegliere altre vie.

Европейската комисия изрази предпочитанието си обсъжданите промени в миграционното законодателство да бъдат приети единодушно в Съвета на ЕС. От правна гледна точка подобни решения могат да бъдат взимани и с квалифицирано мнозинство, отбеляза говорител на комисията. По неговите думи предлаганите промени целят да разтоварят от прекомерната тежест държавите от първа линия – Италия, Испания, Малта и Гърция. Говорителят не отрече, че четири държави от ЕС засега се противопоставят на подготвяните промени. Той добави, че предстои въпросът да бъде обсъден на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

Промените се очаква да засегнат действащото правило от Дъблин, според което държавите от ЕС, където мигрантите са пристигнали първоначално, следва да разглеждат молбите им за убежище. Съветът на ЕС може да приема трудни решения с т.нар. квалифицирано мнозинство – с гласовете на 55 на сто от държавите в ЕС, които представляват поне 65 на сто от гражданите на Общността.

Соб. инф., Медиапул, Facti.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter