Новият кубински лидер: Работохолик, хардлайнер и фен на рока


♦ За пръв път от 1959 година Куба има лидер, който не носи фамилията Кастро – това е  Мигел Диас-Канел

За пръв път от 1959-та година Куба има лидер, който не носи фамилията Кастро. Това е историческо събитие, което маркира дългоочаквания преход в поколенията между застаряващите бойци от революцията и бюрократите като самия Диас-Канел, които израстват под властта на Кастро.

Мигел Диас-Канел е избран за председател на Държавния съвет на Куба. Това обяви на заседание Националната асамблея на народната власт, еднопалатният парламент на “Острова на свободата”, предаде БГНЕС. Заседанието се проведе в Двореца на конгресите и се излъчваше директно по кубинската телевизия.

За кандидатурата на Диас-Канел гласуваха 603 от 604 депутати. Според кубинската конституция председателят на Държавния съвет е едновременно глава на държавата и правителството. Той се избира за срок от 5 години. 57-годишният Диас-Канел смени на поста 86-годишния Раул Кастро, заемащ този пост от 2008 г.

Други кандидатури не се обсъждаха. От 2013 г. Диас-Канел заемаше поста заместник-председател на Държавния съвет и Министерския съвет на Куба, т.е. вторият човек в кубинската йерархия.

По образование Мигел Диас-Канел е електроинженер. Той е роден само една година, след като Фидел Кастро взeма властта. Висок и сивокос, с физическите характеристики на бивш бодибилдър, Мигел Диаз-Канел говори меко и монотонно и рядко импровизира по време на публични изявления.

През годините е изглеждало, че мнозина имат по-голям шанс да се издигнат на върха на партийната йерархия. Това, което отличило Диаз-Канел от другите е, че е изключително ефективен администратор. Той се доказва като такъв, когато работи за провинциите Вила Клара и Олгин, където братята Кастро са родени.

През 2013 година Раул Кастро обявява, че ще служи втори и последен петгодишен мандат като президент. Лидерът на острова дава ясно да се разбере и кого смята за най-подходящ наследник:

Диас-Канел беше назначен за първи вицепрезидент и започна да предприема редица пътешествия и международни участия, чиято цел бе да стане разпознаваем. Сред тях са и присъствието му на погребението на венецуелския президент и кубински съюзник Уго Чавес, както и редица други мероприятия в Китай и Северна Корея. Той се изявява и като защитник на ЛГБТ правата.

Все още не е ясно колко реална власт ще има новият лидер, тъй като се очаква Раул Кастро да остане като глава на компартията до 2021 година. Едва ли Мигел Диас-Канел ще има и голямо военно влияние. Той е служил кратко в армията и изглежда съмнително дали ще бъде приет за истински върховен главнокомандващ в силовата институция, която контролира голяма част от икономиката.

„Той иска консенсус. Не е от типа хора, какъвто бе Фидел Кастро, които налагат консенсус”, казва бившият кубински дипломат Карлос Алзугарай.

Въпреки че е известен като почитател на американския рокендрол, от много време насам Диас-Канел се показва като хардлайнер що се отнася до отношенията с първата суперсила на света.

„Понякога е необяснимо, че една толкова голяма и силна държава, е отделила толкова време, ресурси, зло и перверзия, за да унищожи революционния процес”, каза Диас-Канел в интервю през 2017 година.

Новият президент на Куба Мигел Диас-Канел произнесе своята първа реч пред парламента след встъпването си в длъжност, обещавайки да продължи социалистическата революция, водена от предшествениците му Фидел и Раул Кастро, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
В словото, което бе предавано пряко по кубинската телевизия, Диас-Канел заяви, че първите му мисли след встъпването в длъжност са за историческото поколение, което ръководеше страната след победата на Кубинската революция през 1959 година. Той изрази голяма почит към своя предшественик, 86-годишния Раул Кастро, определяйки го като най-добрия ученик на брат му Фидел.

Ръководството на страната не може да забрави нито за секунда отговорността си пред народа на Куба, подчерта 57-годишният президент. Той потвърди, че смяната на властта не означава кардинални промени в централно планираната икономика и еднопартийната система, обещавайки, че няма да има връщане към капитализма

По информация на Нова телевизия, iNews и Darik

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter