Книгопис
,,Нула време“ и неговите пробиви
Николай Табаков прилича на един съвременен апостол Павел, който в романа ,,Нула време“, се обръща към всички нас, потвърждавайки, че без любов човекът е никой


Лора Динкова

Романът на Николай Табаков ,,Нула време“ няма как да не бъде възприеман през няколко успоредни смислови коридори, с които авторът си служи, оформяйки цялостната рамка на книгата си.

От една страна, романът е пробив в липсващата социална проблематика в литературата ни. Текстът описва прямо и с нескрита авторова ирония добре познатата ни българска политическа реалност. Позицията на повествователя заобикаля патетичните послания, упреците и недоволствата – тя е форма на апел към промяна на статуквото и на повсеместната подмяна на понятия и ценности в държавата България.

От друга страна, книгата на Николай Табаков застава извън всяка локалност. Макар сам да описва неколкократно ,,историите“ си като ,,провинциални“, авторът от самото начало задава една световна сюжетийна положеност на романа си – с неговите теми, подтеми, проблеми, философии и т.н. ,,Нула време“ е книга, която диалогизира с общочовешки примери от зората на нашата цивилизация. Голямата идея за живота, ненакърним в своята вечност от всички религии и философски школи, успоредява разнопосочните теми и мисловни предложения в книгата. Религията и философията са предпочитани от автора ,,системи“, с които той уместно си служи, доказвайки основното си правило – че човекът е смисълът на живота.

Една трета линия открива текста на Николай Табаков като любовен. Според автора истинската любов променя света на отделния човек, неговите представи, моделирайки го като нещо напълно различно на себе си. Николай Табаков прилича на един съвременен апостол Павел, който в романа ,,Нула време“, се обръща към всички нас, потвърждавайки, че без любов човекът е никой – един своеобразен призив в краткото битийно време, с което разполагаме.

Пожелавам на добър път на книгата!

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter