Няма случайни победи, няма и случайни загуби – всичко зависи от нас, човеците!


Райко Матеев

С един от двамата българи в Тайланд, които следиха отблизо спасителната акция на децата и треньора им Анализи.bg установи контакт – Райко Матеев за използване на негов текст, чрез нашата колежка Нери Терзиева:

„Никакъв проблем. Всичко може да бъде ползвано, дори без да ме споменавате, за доброто на българите!“

С голяма любов и уважение към народа на втората ми родина, Rayko Mateev Mateev

Щастлив съм, че най-после мога да ви съобщя прекрасната новина за спасяването на 12-те деца и техния треньор!
Днес, след 15 денонощия битка под земята всичките те вече са в болницата на град Чианг Рай.
Тази спасителна акция в вероятно ще се окаже най-голямата и най-скъпо струващата в света досега, възможно е да бъде вписана и в книгата на рекордите Гинес. Участваха активно 40 морски тюлени от Кралските Специални Военноморските сили и 50 професионални гмуркачи, пристигнали тук като доброволци от дузина държави работят денонощно, поемайки огромен риск за живота си за изваждането на децата и треньора им. Като поддръжка армията изпрати войници и от редовната жандармерия, полицията, хеликоптери, специална техника.

Неизбежно тайландските власти ще трябва да си направят съответните изводи от случилото се, макар и все още да е твърде рано. Едновременно с това обаче и всички ние също имаме какво да научим от усмихнатите тайландци.
Мисля си че (не, направо съм сигурен), че държавата е просто сбор от хора, които искат да живеят заедно в мир и сговор, и като всеки човек и тя, държавата, понякога преживява мигове на катарзис. И точно тогава става кристално ясно като каква е силата ѝ, колко сплотен и духовно извисен е народа ѝ.
В тази безпрецедентна спасителна акция победата на Тайланд не е само в спасяването на 12 хлапета и техния треньор, тайландците ни дадоха урок, че всеки човешки живот е безценен за Кралството, независимо от усилията, разходите и рисковете.
Тайландците отново доказаха, и не само в едно природно бедствие, че са единна нация и народ с непоколебим дух и готовност дори за саможертва за всеки от своите съграждани.
В района около пещерата, свободен за достъп, хиляди хора помагаха с всичко, с което могат, раздават безплатно на войниците и леководолазите кафе, чай, супи, храна, дори перат и сушат дрехите им. Някои от тях бяха пропътували хиляда и повече километри, за да дойдат и да помогат за спасяването на децата. Примери за тази невероятно силна единност много…
Преди няколко дни властите съобщиха в местната социална мрежа Line, че не достигат 2 км въже, необходимо за обезопасяване на галериите. Само след два часа пристигна пикап с въжето, който веднага си заминал, без дори да се разбере кой точно е дарителят. Той не имал желанието и необходимостта да се афишира публично, просто е помогнал…


И още… за да се намали поне с малко нивото на водата в пещерата се наложи да се пресуши едно голямо езеро, водата обаче трябваше да залее засетите вече оризови ниви на местните фермери, от което те гарантирано ще загубят тазгодишната си реколта. Всички те дадоха моментално отговор – да, пресушавайте езерото!
И още „светлини зад рампата“: командващият цялата спасителна операция от самото начало е г-н Наронгсак, губернатор на провинцията Чианг Рай и Паа Яо. Той беше назначен на тази длъжност лично от Ген. Прают, шеф на временно управляващата военната хунта в Кралството.
Г-н губернаторът Наронгсак обаче се оказа съвсем не случаен човек, той има защитени четири бакалавърски степени в два от най-престижните тайландски университети, както и магистърска степен по геодезия и картография в университета в Охайо, САЩ.
Ако си помислите обаче, че този ерудиран човек е просто едно щастливо изключение във висшата администрация на Тайланд, ще сгрешите, това тук е практика. Или както се шегуват тайландците, за да бъдеш избран на висока длъжност трябва да имаш освен своите дипломи и още две, на баща ти и на дядо ти!
Вече знам, че няма случайни победи по света, както няма и случайни загуби, всичко зависи от нас, човеците!

Допълнение на Анализи.bg

Вляво е последната снимка на сержант-майора Saman Kunan, тайландски тюлен (военноморски тюлен, елитна специална част във Военноморските сили). 38-годишният бивш офицер от военноморските сили на Тайланд сержант-майор Saman Kunan загина на 5 юли при опит да достави бутилки с кислород на 13-та заклещени в пещерата.

Бившият морски тюлен е бил открит безжизнен от колегите си на връщане от кухината, в която се намират децата.

В последно време Saman Kunan е бил офицер първи клас в охраната на летище Суварнабуми в Банкок, но се е включил доброволно в спасителната операция.

Според инструкциите на Краля на Тайланд Рама Х (до края на 2016 г. като престолонаследник е с името Маха Ваджиралонгкорн) офицерът е погребан с военни почести.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter