Писма до Отеца Паисия: 5. На чуждите им не трябва славата ни, тя им пречи и ги ядосва


Георги Апостолов

Драги ми, г-н Хилендарски,

Добре си си бил ти г-н Хилендарски. Обикалял си, дирил, си писал си и ето ти „Историята славянобългарская“. Те тогава най-много за рода ни са писали гърците, византийците де, ама сега сички станаа историци и пишат, пишат…

Та по онова време българете са си искале и пазиле историята, ама сега, да ти кажем, не е така май. Нароиха се едни писания, едни предавания, едни сборища и кой какво рече, се да е против рода ни. Абе, да се чудиш г-н Хилендарски. И като почнат – се сме прадателе имале, изменници, се за власт са са бориле, ама не казват, че сме най-големата държава некога биле у тоа край на Европата, не казват, ами гледат тека да я завъртат, че сме биле силни, ама уж де…

Чудим се и се маем, защо тека тия ора върват против рода си?!

Питах се питах се , па зех да ти четем историята. И гледам – какво, они пеат с чуждоземците бай Пайсие, по чужда свирка играат. И защо, викам си, и пак се питам и се маем, ами защото на ония чуждите им не требва наща слава, она им пречи и ги ядосва. Ше речеш, епа що да ги ядосва, нали това е история. Е, тека е, ама они си текава история немат, така ли е г-н Хилендарски, немат си, и като искат да са най-великите, требва да затрият и прекроат всички други истории по свето. Къде е , питам те г-н Хилендарски, историята на индианците, останаа едни камъне, и за тех никой нищо не казва у средата на Америката. Е, и ниа ли тека ше са затриваме бе, господа-другаре? А?

И тиа дето знаат, гледам си мълчат, и защо. Ами защото им плащат бе г-н Паисие. Плащат им! А на тебе некой нещо да ти е платил, а, защо си не земеш авторското право барем, ама то па нема как сега, та яз като минем барем цвеке да ти остаим на паметнико, като немам пари да ти платим за авторството. Белким не сам само яз! Щото години си обикалял по манастире и библиотеки, сбирал си, писал си и ни пътни, ни дневни, ни хонораре. А сега плащат да я прекроат таа твоата и нашата де, история, това е г-н Хилендарски, ама де да видим докъде ше я докараме тека, да видим… Гледам у фейсо момчетията и тия у чужбината, май нещо не са съгласни да е тека, ама они че си додат… История са с пари не пише, нали тека г-н Хилендарски, яз поне тека я сметам, пише се со памет наша българска и мерак.

По нашио край на безпаментите викат – чавка му изпила акъло. То за чавката добре, ама кога ти парите земат акъло, забраваш и история и география. Тя таа ше са оттече, ама ния дека сме днеска, това не знам бай Пайсие, не знам. Ама че видим.

Айде сос здраве.

С уважение,

Бай Онзи

                                            Copy/Paste от оригинала

Георги Апостолов

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter