Писмо 7 …И каквото каже БрюкселОт, еврораята трЕбва да се подчинява


Георги Апостолов

Бай Онзи пише до Бае Паисия

 

Здрасти г-н Хилендарски,

Бай Паисие, що теглила си събрал в таа История…ти, що нещо! Борби и войни, ама се чуда как да я караме ние днеска тука, на таа същата земя българска. Некога Султана е командвал раята с ирадета, демек указе. И каквото реши Султана от Истанбул, преди Константинопол, дето сме то и превзимале и на колене ни е падал, това, що е наредил Султана, требва да стане. И е ставало. Който не слуша султанската воля на бесилото, или под ножо.

Ше речеш, тека е било и к’во? К’во?! Сакам да ти кажем, че и сега е тека. Само че Султана се премести у Брюксел, у Европата демек. И каквото каже Брюкселот, еврораята требва да изпълнява и се подчинява. Не знам как ше я гласим тая нашата славянобългарска история сега, ако речеш пак да я пишеш, не знам. Щото, да речем, ние искаме да си прекараме тръбица, та газ да си земаме, ама идват от Америка, от Европа и казват – не! И ние, вместо да зимаме и да продаваме газта, та на нас, на народот, да ни е по-евтино и за печките и за тока, сега требва да купуваме. И на народо по-скъпо му иде. Ама едно е да продаваш – ти  да прибираш парата, друго е да купуваш, да плащаш и да чакаш друг да ти казва какво и по колко шъ ти даде, нали така Бай Паисие, яз тека мислим, значи.

Щеме уж още една атомна централа да си правим. Ем ни реакторете затвория, на сегашната, ем нова ни не дават да правим. Та понеже давахме ток и на Европа, и на комшиите по Анадола, и по нататик, сега ше почнем да купуваме ния! А кажи ми сега, ако беха тука живи днеска Калоян, или Иван Асен, наш’те цареве, от некога, какво щеха да кажат?!

Та си викам – едно време Султана ни управлява 500 годин и каквото речеше това ставаше по земята ни. Сега уж демокрация и па’ ирадета, само дека им викат регламенти. Можеш да гледаш кози, ама да са толкова, повече не може; можеш да правиш търговия, ама с когото ти кажат, с други не може; може да купуваш газ само от нихни продавачи, а цените г-н Хилендарски, цените се катерат, катерат като турци по Шипка, на талази на талази и не спират.

Тия дето управляват, гледат да пазат регламента на Евросултана, ама еврораята, она си го отнаса. Щото парите не стигат, ама за нищо. Чиновниците, пашите днешни, чорбаджиите, са си добре, щото дерат кожата на народеца, ама що му е на народо, он си знае!

Бае Паисие, една баница да речеш да си направиш, требва да е по европейски стандарт. У магазина идеш – ‘сичко ти от чужбината. Та таа демокрация, дето си я сами на`узихме на главите, това ли ни докара! Боб – добруджански от Киргизия, леща от Румъния, праз от Испания, целина от Унгария, домати от Гърция, ябълки от Полша, абе с тия европейски ирадета у нас останая за правене само дечурлига, ама от по-черничките, щото българските майстори на тая стока фаная по света.

Та се чудим и маем, ако днеска требваше да я пишем та’а история като европейска ли ше да е, като султанска ли, като циганска ли? То затова ми са види, че и твоата, славянобългарската, зея да я поотбутват, като да не я е имало де. Ама да видим…

Айде, сос здраве, Бае Паисие, па че ти пишем, оти и яз като народо се чудим на дека да фанем .

Айде сос здраве.

С уважение,

Бай ти Онзи

Copy/Paste от оригинала

Георги Апостолов

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter