Проблемите с корупцията и независимостта на съдебната система продължават


Доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права: Българската съдебна система не е независима, корупцията обхваща всички нива на управлението, тежките условия в затворите и трафика на хора, а малцинствата са обект на социално насилие.

Оригинален текст, с частта за България

Българската съдебна система не е независима, корупцията обхваща всички нива на управлението, тежките условия в затворите и трафика на хора, а малцинствата са обект на социално насилие. Това са някои от заключенията на Държавния департамент на САЩ в годишния му доклад за спазване на човешките права по света.

И в този доклад се отбелязва влошеното състояние на свободата на словото, но то не е поместено в групата на най-значимите нередности, отбелязва “Медиапул“.

Един от проблемите, свързани с етническите малцинства, на който акцентира доклада е, че ромите не са представени в парламента. Там се отбелязва, че законите в страната не забраняват представители на малцинствата да участват в политическия процес. Етническите турци пък държат 8% от местата в Народното събрание. Липсват обаче представители на ромската общност.

В доклада от Вашингтон се говори за етническо турско малцинство, въпреки че България не признава малцинства на своя територия и техни колективни права. Според документа турското “малцинство” се радва на “честно представителство в назначенията на лидерски позиции” във властта, докато ромите са недостатъчно представени. Етническите турци, ромите и помаците обаче имат свои представители на избираеми позиции на местно ниво, отбелязват американските власти. В частта за “малцинствата” Вашингтон критикува София и заради забраната за езици, различни от българския, по време на провеждането на предизборна кампания.

Като цяло се увеличават актовете на расова дискриминация срещу ромите, пише в доклада, който цитира становище на “Българския хелзинкски комитет”. Според американските власти медиите в България “често описват ромите и другите малцинствени групи, използвайки дискриминиращ, омаловажаващ и оскърбителен език”. Националистически партии като “Атака” и “Патриотичния фронт” базират политическите си кампании на силни антиромски, антитурски и антисемитски послания и реторика, пише в доклада.

В него се припомня и осъдителната присъда в Бургаския районен съд срещу вицепремиера Валери Симеонов заради негово антиромско изказване от 2014 г.

Докладът на САЩ споменава като проблем и антиромските протести в Асеновград и други градове на страната през миналата година заради сблъсъци между етнически роми и местни общности. Протестите в Асеновград възникнаха сред нападение на роми срещу отбор по плуване. В доклада не се споменава за убийства, извършени от роми, които са станали публично известни. Изброени са обаче нарасналите инциденти с реч на омразата и престъпления от омраза срещу турци, роми, мюсюлмани, евреи и бежанци.

“Липсата на обвинения срещу престъпления от омраза продължава да е проблем, както и малките и условни присъди, които се дават на осъдените”, посочва Държавният департамент. Властите в САЩ все пак са доволни от решението на Европейския съд по правата на човека, който задължи правителството в София да замрази събарянето на ромски къщи в пловдивския квартал “Арман махала”, докато властите не осигурят адекватно алтернативно настаняване на бременни жени, деца, възрастни и болни.

“Законът забранява етническата сегрегация в мултиетническите училища и детски градини, но позволява сегрегация на цели училища. Ромските деца често посещават де факто сегрегирани училища, където те получават лошо образование. Има примери на етнически българи, които напускат десегрегирани училища и по този начин отново ги ресегрегират”, посочва докладът на Държавния департамент.

В доклада на САЩ за поредна година широко отразяване получават проблемите с корупцията и независимостта на съдебната система. Според Държавния департамент в България служители във всички сфери на управлението са засичани в корупционни практики, свързани с безнаказаност. Става дума за подкупи, конфликт на интереси, злоупотреби, нарушения на обществени поръчки, търговия с влияние. Цитират се неправителствени организации и отчета на прокуратурата за 2016 г., според който за ефективна борба с корупцията са необходими съществени промени в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс. Посочват се и конкретни дела и разследвания като случая с депутата Живко Мартинов, известен като “Суджук гейт”.

Подробно внимание в доклада се обръща на лошите условия в затворите и арестите в страната. Няма подобрение в материалните условия в местата за лишаване от свобода в София, Бургас и Варна, отчита външната служба на САЩ. Споменава се за насилие и извънредна употреба на сила от страна на властите.

Според документа като цяло свободата на изразяване и на пресата като цяло се спазва от страна на правителството, но съществуват проблеми, свързани с корпоративен и политически натиск върху медиите, непрозрачна концентрация на медийна собственост и дистрибуция, както и непряка правителствена подкрепа за отделни медии чрез публичен ресурс. Като конкретни проблемни ситуации са изтъкнати глобите от страна на Комисията за финансов надзор срещу “Икономедия”, “ЦУМ гейт”, разкрит от издателя на “Сега” Сашо Дончев, а също и натискът върху сатиричния “Прас прес”.

Дневник, Медиапул

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter