Първата
година от управлението
на Борисов III: Добър 3,71!



Добър 3,71! Това е оценката, която българите пишат по шестобалната система, за едногодишната работа на правителството. Такива са резултатите от телефонен сондаж, проведен от социолозите на “Галъп” между 13 и 27 април сред 1000 пълнолетни българи. Поводът е една година управление на третото правителство на Борисов, която се навършва днес.

Във връзка с тази годишнина, за някои “светла”, за други – “неосветена”, три от парламентарните групи направиха декларации.

Цветан Цветанов:

Всички дават много високи оценки за продуктивността и взетите решения по време на българското председателство

Декларация от ПГ на ГЕРБ по повод една година управление на кабинета „Борисов 3“

ПГ на ГЕРБ подкрепя и ще продължи да подкрепя парламентарното мнозинство, което изпълнява ангажимента си по програмата за 4-годишен мандат. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на група по повод една година управление на кабинета „Борисов“ 3.

„Днес можем да отчетем резултати, свързан и с поетите ангажименти, разписани от коалиционния съвет“, заяви той. По думите му трябва да се отчете и това, което е поето като ангажимента и това, което е изпълнено в първата полови година. Цветанов изброи увеличението на пенсиите и увеличенията на възнагражденията на учителите. По думите му това са възможностите и реалните стъпки. Той подчерта ,че поетите ангажименти се изпълняват на база икономическия растеж от 3,9 %. „Виждаме какви са прогнозите за 2018 г. и 2019 г.“, допълни Цветанов. Той припомни, че бюджетът за тази година е формиран на база 100 млрд. от БВП, което е голяма заслуга на усилията на всички институции, участвали в този процес.

Успяхме да извадим цялата истината за процедурите на служебния кабинет за самолетите и да върнем нещата в ръцете на изпълнителната власт. По думите му е важно въоръжаването да съответства на България като държава – членка на НАТО.

В отговор на обвиненията, че коалиционните партньори на ГЕРБ не кореспондират с политиката на правителството, Цветанов подчерта, че правителството има управленска програма и там няма дебат и различия. Той заяви, че Волен Сидеров не е изразител на външната политика на правителството, а президентът Румен Радев е. Президентът в някои от посланията си ясно позиционира страната ни на друга орбита. Тук нека да подчертаем неговото изказване на Нова година, когато нито за момент в своето обръщение към нацията той не каза за председателството и силния и обединен ЕС”, каза Цветанов.

Цветанов критикува Радев: Говори повече за визитата си в Русия, отколкото за успехите на кабинета!

“Трябва да говорим за реално свършените неща, а не само да залагаме на фалшивите новини, популизма и дезинформацията. С комисията за изтребителите доказахме, че България е парламентарна държава”, заяви той.

Днес имаме една година от кабинета “Борисов 3”. Всеки може да си направи своята равносметка. В немалко от случаите се търсеше умисъл, за да се дискредитира страната ни и правителството. Аз декларирам от името на ПГ на ГЕРБ, че ще продължим да подкрепяме кабинета “Борисов 3”.

“За тази една година увеличихме пенсиите на два пъти. Знаем, че не всички пенсии са преизчислени, но това са възможностите към момента. Безработицата е 6,2%.

Имаме недостиг на работна ръка и трябва да повишаваме професионалните умения на всички младежи.

Българските учители получиха увеличение на заплатите си с 18% и ще изпълним обещанието си до края на мандата заплатите да бъдат увеличени два пъти.

Изпълняваме и ангажимента си за връщане на децата в училище.

В България има икономически растеж, което спомага за увеличаване на БВП и спомага за изпълнението на редица политики”, разкри Цветанов.

“България за първи път е председател на Съвета на ЕС. Оценката за нашето европредседателство се получава от българските граждани и европейските ни партньори. Всички те дават много високи оценки за продуктивността и взетите решения по време на българското председателство. Работим за интеграцията на Западните Балкани. Подобрихме отношенията с Македония. Връх на всичко това ще бъде срещата на 16 и 17 май в София”, категоричен беше той.

“Трябва да говорим за реално свършените неща, а не само да залагаме на фалшивите новини, популизма и дезинформацията. С комисията за изтребителите доказахме, че България е парламентарна държава. Искам да отчета много ясно, че имаме много ясно коалиционно споразумение и програма, които изпълняваме. Искам много ясно да подчертая, че Волен Сидеров не е изразител на външната политика на правителството. Изразител на тази политика е президентът. Той на няколко пъти опита да пренасочи тази политика. В речта си за Нова година нито веднъж не спомена, че на България и предстои европредседателство. Вчера видяхте, че на пресконференцията му с австрийския президент се говори много повече за посещението му в Русия, отколкото за успехите на правителството на Бойко Борисов. България следва своята евроатлантическа посока и ние няма да позволим това да бъде променено”.

Цветанов посочи, че оценката за българското председателство не е само на опозицията, а и на държавите – членки на ЕС, които “дават изключително висока оценка за целите, които се изпълняват”. Той обърна внимание, че в България са били приети процедурните правила за Европол. Цветанов отчете, че България е направила много по темата Западни Балкани. Според Цветанов в най-голямото предизвикателство за европредседателството е срещата на 17 май 2018 г.

Според него е важно да се знае, че е сложен акцент върху образованието, защото има недостиг на квалифицирана работна ръка. “За първи път имаме механизъм, който координира абсолютно всички институции за това децата да бъдат обвързани с образователната система”, заяви то

Корнелия Нинова:

Това правителство не е коалиция за политики, а е група по интереси, първата му година е година на омразата и агресията

Из Декларацията на ПГ БСП за България по повод една година управление на кабинета „Борисов 3“

“За една година от правителството „Борисов-3“ безспорно един от най-важните приоритети е председателството на Съвета на ЕС. Оценка на председателството ще даваме след приключването му, защото предстоят най-важните срещи и решения. Но за нас управлението на „Борисов-3“ през тази година има няколко образа”, се казва в декларация от името на парламентарната група на “БСП за България”. В нея се твърди още: “Първо – нестабилност на управляващата коалиция. Преди година казахме, че това правителство не е коалиция за политики, а е група по интереси. Ето как за една година доказаха това. Още през септември 2017 г. Валери Симеонов заяви: „Назначенията по места са партизански. ГЕРБ ни притиска да назначаваме калинки във властта“ или за “министър Ангелкова, покровителства мутрите в туризма“. Цитирам вицепремиер в това правителство. Г-н Сидеров за г-н Цветанов: „Законът за българския език, промените в КЕВР не са важни за председателя на ПГ на ГЕРБ. Той отклонява важните теми. Ние сме във властта не, за да решаваме проблемите на някой олигарх и много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм.“ Два месеца ни убеждаваха, че Истанбулската конвенция е най-европейският акт на света. Взеха, че го оттеглиха.

Сутринта с потрес чух от г-н Борисов, че проблемът не е в съдържанието, а в лошото му обяснение. Очакваме, че скоро пак ще го вкарат. Гласуваха против парите за БАН, против парите за полицаи, учители, хора с увреждания, а след това ги осигуриха, но не по законния начин – през бюджета, а по личната воля на премиера. Също последователно, нали? Мога да продължа с много такива примери, но няма да ми стигне времето. Но така се ражда несигурност у хората, бизнеса и инвеститорите. С тази политика – една крачка напред, две назад, в която всъщност няма политика, там се действа под натиска на общественото напрежение. Ще дам само няколко примера на програмата им обещано-изпълнено, защото също няма време за цялата. Обещано: Ограничаване на негативните демографски тенденции и намаляване на броя на населението. Какво е изпълнено? За една година по данни на НСИ при управлението на ГЕРБ и патриоти 31 586 български граждани са се изселили от страната. Пишете го в графа неизпълнено. Следващото: Устойчиво повишаване на доходите на пенсионерите. Пак по НСИ – 60% от пенсионерите за тази една година получават доходи под линията на бедност.

За тази една година пак официална статистика – всеки ден работещите бедни се увеличават с 97 души или за тази една година 35 405 души. Ето така трайно се увеличават доходите на хората и се бори бедността от ГЕРБ. Разбира се мога да продължа с тези оценки, но най-добре е да видим оценките отвън на трети и независими институции, а те са: Държавният департамент на САЩ: „корупция, отнемане на човешки права, липса на свобода на словото, между 10% и 16% от гласовете на последните европейски избори са купени”. Представете си – на европейски колко купуват, а какво ли е на национални. Гардиън: „България е най-бедната и корумпирана страна в ЕС”. Ди цайт: „На страната най-много й вреди корупцията и слабостта на правовата държава”. Може би най-важното – докладът на ЕК за тази една година. Тя е, цитирам: „Нивата на бедност и неравенство остават изключително високи”, „Системата за социална защита е недостатъчна да се справи с острите социални проблеми”, „Процентът на населението, живеещо в бедност и социално изключване, е сред най-високите в ЕС”, „Гарантираният минимален е най-ниският в ЕС.”, „Демографската криза предизвиква проблеми, а ефективни управленски решения няма.” Ето това е независимата външна оценка на авторитетни европейски и международни институции и издания за правителството на Борисов.

Следващото, което смятаме, че е емблема на това управление за година е омразата и агресията. Всичко, което не е ГЕРБ, е лошо. Тя се изрази, включително и преди малко в агресия към президента Радев, която мина границите, в директно обвинение в измяна, предателство и шпионаж с изречението: „Румен Радев определено обслужва чужди интереси, но не защитава националните”. Това е война на институции. Омразата беше и срещу опозицията. „Отивайте в Сибир”, казано от трибуната, защото не сте ГЕРБ и сте различни. Най-лошото, обаче беше омразата и агресията, която изсипахте върху протестиращите българи.

Ние от „БСП за България” имахме избор – или да бъдем част от това управление, или да бъдем алтернатива.

Програмата на БСП, представляваща 31 законопроекта, внесени от 80 депутати, щеше да струва 1,6 млрд. лева. Ако бяха чули и България, и определени групи от страната, те днес изглеждат по различен начин. Нападаха ни, че ще издъним бюджета, ако реализираме програмата си за тези 1,6 млрд. лв. Обръщам внимание, че за миналата година правителството изхарчи, извън бюджета, почти същата сума – 1,5 млрд. лв. Някой да усети и разбра къде отидоха тези пари? Колкото да твърдят управляващите, политолози и социолози, че няма алтернатива, всъщност такава има. Вие не я оценихте за една година. Разчитаме на българските граждани, че ще я оценят, когато му дойде времето.”

Мустафа Карадайъ:

ГЕРБ не променя, а подменя. ГЕРБ въвежда двойните стандарти. ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията

Из Декларацията на ПГ ДПС по повод една година управление на кабинета „Борисов 3“

От първия ден предупредихме основния политически субект ГЕРБ за грешната формула на управление. Мантрата „така пожела народът“ отдавна загуби смисъла си и повторението няма да върне значението й, тъй като изначално беше построена върху измамни тези.

Така имаме налице сбор от празни обещания и чист популизъм, съчетан с език на омразата и противопоставяне.

Предупрежденията ни от първия момент са към основния политически субект за тяхната отговорност за управлението на страната и положението на българските граждани.

Нито една реформа не се случи (и няма идея да се случи) при такава нужда от реформиране във всички сектори – социалната сфера, здравеопазване, образование, наука, икономика и т.н…

Нито предизборните обещания се случват, нито необходимите реформи, нито подобряването на качеството на живот на българските граждани.

ГЕРБ не променя, а подменя. ГЕРБ въвежда двойните стандарти. ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията, да ги направи част от държавната политика.

Тези характеристики се проектират най-силно в коалиционната им политика.

Само преди няколко дни в Прищина премиерът заяви, че „ЕС ще гледа на региона с различни очи, ако сами решаваме проблемите си.“ Докато ГЕРБ адвокатства на коалиционните си партньори, поставя под риск демокрацията и европейските ценности, както и позициите на лоялен партньор в евроатлантическите съюзи, в които членуваме. Тази позиция на премиера е препотвърдена и на срещата на председателя на Европейския съвет с лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие. Министър-председателят призова хората, които живеят в региона, и техните лидери да не се подвеждат по популисти и националисти. Абсолютен двоен аршин! В Западните Балкани не може, в България може.

Ние казваме – никъде не може да има мир и просперитет, ако хората и техните лидери се подвеждат по популисти и националисти. И призоваваме и премиера, и ГЕРБ, и БСП, и всички националноотговорни партии да не се подвеждат от популизъм и национализъм.

Българският етнически модел е този, който в България гарантира мирния преход. Това е моделът, който можем да предложим на Балканите. А по оценката си за Балканите всички сме категорични – Без стабилни Балкани няма стабилност и сигурност в Европа.

Но тази теза изисква и адекватно поведение.

В Доклада на Държавния департамент за България за предходни години, както и в докладите на ОССЕ от наблюдения на избори, има предупреждения за език на омразата, за прояви на расистки и ксенофобски възгледи, сочат се и носителите им, но същите политици най-безотговорно бяха включени в управлението. Няма по-ясно предупреждение от това за използване на език на омразата, особено „по време на избори, като се е превърнало във всеобща форма на изразяване не само сред ксенофобски настроените политици, но и сред коментаторите в медиите и социалните мрежи“ – в Доклада на Държавния департамент за 2016 г. Затова и няма как докладът за 2017 г. да не съдържа съответните оценъчни моменти. Защото всяко предупреждение би трябвало да е повод да се търсят и намират решения.

Независимо от всичко, ДПС като либерална партия в нито един момент не забрави своята отговорност за мира и бъдещето на страната и остава гарант за успешното реализиране на приоритетни за обществото и държавата въпроси.

Несъмнено, най-значимото политическо събитие в този период е Председателството на Съвета на Европейския съюз.

Все още има време не просто организационно-технически страната ни да се справя с председателството, а да направи успешно председателството по същество. За да не се окаже, че то е било възможно не заради, а въпреки правителството.

Не само за европредседателството е относима тази констатация. Управляващите не могат да покажат реални резултати и управленска визия, затова и традиционно използват антидемократични мерки, институционална конфронтация и личностни нападки.

Усилията, на която и да е отделна партия не са достатъчни без обединение на всички системни партии с обща цел – да превърнем региона в сигурна зона, свободна от националисти и популисти. За необратимост на демократичните процеси, за стабилност и сигурност, за икономически растеж, за гарантиране на човешкото достойнство, правата и свободите на европейските граждани.

Ние няма да пестим усилия за по-добра и просперираща, силна и обединена мирна Европа. За същото призоваваме всички националноотговорни партии и правителството на България.

Никога не е късно човек да се върне в Пътя!

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter