ПЪРВИ МАЙ – МАЙ ВЪЗВРЪЩА СОЦИАЛНИЯ СИ СМИСЪЛ


Вече цели 132 години 1 май – това е денят (едва ли е точно празник!) на хората, които творят, създават, произвеждат, но и се борят за своите права и срещу ограбването на труда им. Все едно дали сътвореното  „плод е на ръката“, или „плод е на главата“, каквато беше нарочната парафраза в песента на Георги Кирков „Дружна песен“ в една днешна  публикация във Фейсбук. И „плодът е на ръката“, и „плодът е на главата“ могат еднакво да бъдат ограбени само от някакви си нищожни  3% от човечеството, които владеят 97% от плодовете на нашия труд. Макар че началото на тази социална гравитация на справедливостта е в САЩ (1 май 1886), съвпадаща с началото на американския синдикализъм и с призива на „Рицарите на труда“ – една от големите профсъюзни организации в САЩ за неофициална национална стачка, официалният Ден на труда в САЩ и Канада е… първият понеделник на септември!

Първи май във Финландия съвпада със студентския празник Вапу, в Шотландия и Ирландия това е празникът на Бога на слънцето Белтейн, на Хаваите е Денят на цветните гирлянди, в САЩ – Денят на велосипеда, в Италия – празникът на цветята Флоралия, а във Франция – Празникът на момината сълза…

Но този ден – Деня на труда и международната работническа солидарност като че ли никога няма да изгуби социалния си смисъл.

И дай Боже, този ден никога да не бъде сполетян от съдбата на 9 май – Денят на победата над фашизма! Възкръсналата от пепелта (на войната) Европа, поиздокарана от Плана Маршал и обсебена от самочувствието на Въглищарския съюз (бащата на днешния Европейски съюз) невъзмутимо превръща този ден в свой – Денят на Европа. И ще дойде ли някога някому на ум, че умишлената забрава на Деня на победата, оплоди утробата на Европа с неонацизъм и неофашизъм? Все още не… Но с цялата си дупедавщина в този измислен Ден на Европа се гушнахме и ние. Гушнахме се и в новия Съюз. За да започнем още по-неистово да търсим справедливия Първи май със заплатите си от 5 до 10 пъти по-ниски от “истинска” Европа!

И така вече 128 години – от първият опит на Топографското дружество за честване на 1 май като Ден на труда в България.

„В българският календар 1 май влиза като официален празник през 1934 година, но е отбелязан за първи път през 1939 година – каза за Радио „Фокус“ – Пирин гл. ас. д-р Милена Ангелова, преподавател по история в Югозападния университет „Неофит Рилски“. – След като социалистическите режими поемат ангажимента да помогнат на работниците за издействането на по-добри условия на труд, Денят на труда влиза в календара на дадена страна, когато управлява лява или екстремно лява партия, какъвто е примера с болшевишка Русия“. Д-р Милена Ангелова добави, че още от 1918 година Ленин призовава и определя 1 май като официален празник, а в Германия, също излизат на протести, макар по това време 1 май още да не е официален празник. Това се променя през 1933 година: Хитлер обявява 1 май за “Празник на националния труд” („Имперски трудов ден” ), който обаче използва за внушителни паради на своята Националсоциалистическа германска работническа партия. Само ден по-късно лъсва истинският план на Хитлер: на 2 май 1933 неговите щурмоваци нахлуват в помещенията на синдикатите и арестуват профсъюзните лидери. Така е елиминиран още един потенциален противник на нацистите. Следващият 1 май вече не е Ден на труда, а “Национален празник на германския народ”.

След края на войната двете Германии поемат по различни пътища. В Западна Германия Контролният съвет на съюзниците обявява 1 май 1946 за празничен ден, но масовите демонстрации не са позволени. За разлика от ГДР и други социалистически страни, където комунистическите партии организират внушителни първомайски манифестации, с които прославят традициите на международното работническо движение.

Така до днес. В България 1 май е официален празник, ама с „ранг“ на неработен ден, т.е. държавната власт (вече 28 свободни от социализма години!) не се ангажира с провеждането на масово отбелязване на празника. Днес обаче управляващите взеха участие в празника, отричайки изреченото на него. Тъй като единият български синдикат направи „информационна шатра“, а другият отбеляза празника с 9-часов рок („загрят“ с рехаво шествие), трябваше социалистическата партия да „демонстрира енергично“, но сигурно не по силата на призива на Международната конференция на социалистите в Амстердам от 1904 година.

И с какво толкова българските социалисти на своя протестен митинг под прозорците на управляващите ги предизвика?

  • „Истинското лице на управлението е пропито от кражби и корупция.
  • Прожекторите вече светнаха, но отвън. Докладът на Държавния департамент на САЩ, г-н Борисов, Ви каза, че цялото Ви управление е пропито от корупция, няма свобода на словото, че газите човешките права в България. Най-авторитетните европейски институции и издания Ви казаха, че на върха на председателството на Европа е най-корумпираната и най-бедна държава, управлявана 8 години от Бойко Методиев Борисов.
  • Светнете прожекторите във вашите градове и села. Не се страхувайте! За да има светлина и да се види, че тяхното управление и в местната власт е обрасло с шуробаджанащина, далавери и кражби. Нека от днес тази светлина да тръгне по цялата страна, за да се види истината, за да дадем сили и смелост на народа си, защото 1 500 000 живеят под прага на бедност, 400 000 живеят с по-малко от минималната заплата, близо 4 000 000 българи живеят с под средната заплата. Но имаме за една година нови 61 милионери, 4 млн. живеят под средната заплата, но 400 си увеличаваме заплатите на всеки 3 месеца – депутати, министри, съдии, комисари в КЕВР и в обраслата с привилегии политическо-административна структура. Това не е справедливо, господа управляващи! И вие трябва да се откажете от тези привилегии, иначе народът ще ви откаже. Срещу тази наша политика се е изправила стана – стената на системата, която не иска да се раздели с благините си, която не иска да ги сподели с народа си.
  • Но днес, с вашата подкрепа, със силата на тези над 15 000 души, ние имаме нова енергия да продължим тази борба, защото тя е справедлива. Днес тези прожектори да покажат истинската картина на живота в България. Българи умират по улиците, защото няма болница. Българи умират в болниците, защото нямат пари да си платят. Децата излизат неграмотни от училище. Изчезваме като нация, хора. Изчезваме като народ.“

Макар и не само това – и това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова (пълния текст на словото вж. тук).

И властта не ще не ще се включи в празника (слава Богу не с безредици сблъсъци и полицейски палки както във Франция, Турция, Колумбия) а с… пресконференция. Причината?

Лидерската криза в БСП ескалира чрез вокални измерения, които нарушават качеството на политическия живот…

Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира чутото във вторник по време на първомайския митинг на БСП. Скоро след приключването на митинга Владислав Горанов и вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов дадоха пресконференция, очевидно свикана, за да се даде отпор на критиките на социалистите. На фона на доста екзалтираните слова, чути на митинга, тримата звучаха по-обрано и делово. Те не пропуснаха да честитят 1 май, който за тях се оказал работен, докато социалистите решили да празнуват на жълтите павета. По думите им и вчера, и днес имало заседание с премиера Бойко Борисов, посветено на проектите за модернизация на армията. Министърът на финансите съобщи добра новина – вече една година (на 4 май се навършва година от встъпването на правителството – бел. ред.) страната се движи в правилна посока. Той посочи ръста на БВП и доходите, намаляването на дълга. По думите му икономиката се развива с много добри темпове, а резултатите за тази година ще са по-добри от предходната. Това, което се случва в държавата, независимо от възприятието в главите на опозицията, където има лидерски дефицит, е положително, заяви финансовият министър. „Всички фалцети, използвани в политиката, дори на днешния ден, са несъотносими към икономическото развитие“.

Ето как светът посрещна Първи май…      

Франция

Хиляди хора излязоха днес на първомайско шествие в Париж и в други големи градове във Франция, съобщи АФП. Отделно от организираната от профсъюзите демонстрация във френската столица, в района на моста “Остерлиц” се събраха около 1200 души с тъмни дрехи, качулки и скрити зад маски лица. Те скандираха антифашистки лозунги, развяваха съветски знамена и издигнаха антиправителствени плакати, отбеляза Ройтерс. Някои започнаха да издигат барикади и да замерят с бомбички разположените на бул. “Опитал” сили за борба с безредиците, които отвърнаха с водни оръдия и сълзотворен газ.

Русия

Над 3 милиона души в цяла Русия участват в първомайските демонстрации, заяви днес председателят на Федерацията на независимите профсъюзи в Русия, Михаил Шмаков, цитиран от ТАСС и БТА. По думите му демонстрациите по цялата страна преминават под лозунга “Достоен труд и справедлива социална политика”. Това са нашите искания за новата програма на руското правителство, подчерта той. В празничното шествие в центъра на Москва според съобщение на пресслужбата на столичната полиция са участвали 130 хиляди души.

Филипини

Във Филипините близо 5000 души от различни групи се събраха близо до президентския дворец в столицата Манила, за да протестират срещу неизпълненото предизборно обещание на президента Родриго Дутерте да сложи край на широко разпространената практика на сключване на краткосрочни трудови договори. Те призоваха още властите да се заемат с проблеми като ниските възнаграждения, безработицата и натиска върху профсъюзите.

Южна Корея

В Южна Корея 10 000 човека според полицията се събраха в центъра на столицата Сеул с призиви за повишаване на минималната заплата и с други искания. Те се обявиха за минимално заплащане от 10 000 вона (9,34 долара) на час и узаконяване на всички работни места.

Индонезия

Около 10 000 души се събраха близо до президентския дворец в столицата Джакарта по призива на синдикатите. Те поискаха по-високи възнаграждения и забрана за наемане на чужденци в страната.

Камбоджа

В Камбоджа приблизително 2000 работници от текстилния сектор се събраха в парк в столицата Пномпен. Полицията обаче не им позволи да преминат на шествие до парламента.

Турция

Властите забраниха голяма част от планираните за 1 май демонстрации Истанбул. Бяха разрешени митингите в квартал „Малтепе“ в азиатската част на града, далеч от центъра. Именно там се събраха хиляди хора. Демонстрации бяха организирани обаче и в редица други градове в страната.
Демонстрантите критикуваха високата безработица, репресиите срещу журналисти и продължаващия режим на извънредно положение в Турция, което остава в сила след неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г.

За да наложат забрана за протест в центъра на Истанбул, полицията затвори района около площад „Таксим“ и важни свързващи улици. Около площада бяха поставени бариери. По данни на CNN Türk около 26 000 полицаи са били задействани за съблюдаване на реда. Турската полиция е арестувала 84 участници в демонстрациите за 1 май в Истанбул, предадe австрийската обществена медия ORF.

В Меделин, Колумбия протестиращи мятаха камъни по силите на реда по време на сблъсъците, съпроводили първомайските протести.

В Берлин демонстранти, облечени в черно запалиха факли, а в страната като цяло са били организирани над 500 демонстрации под лозунга : “Солидарност, многообразие и справедливост“

В Атина в шествие с червени карамфили участваха над 11 хиляди представители на Гръцкия комунистически работнически съюз.

…Ето, това беше денят с едно-единствено събитие, определящо неговия социален смисъл – 1 май, Международният ден на труда.

Анализи / Analizi.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter