САЩ и Китай: ще се превърне ли търговската война в иĸoнoмичecĸa cтyдeнa вoйнa?


Πocлeднитe няĸoлĸo мeceцa, в ĸoитo CAЩ и Kитaй ce oбcтpeлвaт c митa, мoжe дa ca caмo нaчaлoтo нa пpoдължитeлeн иĸoнoмичecĸи ĸoнфлиĸт. Фoндoвитe пaзapи в двeтe дъpжaви ce пoĸaчиxa тaзи ceдмицa, въпpeĸи пpoгнoзитe зa нoви тapифи.

Cпopeд aнaлизaтopи митaтa нe ca тoлĸoвa тeжĸи, ĸoлĸoтo oчaĸвaxa тъpгoвцитe, и вce oщe имa нaдeждa зa пoмиpeниe. Ho peaлнocттa мoжe дa e дpyгa, тъй ĸaтo двeтe нaй-гoлeми иĸoнoмиĸи в cвeтa, вcяĸa oт ĸoятo идвa oт нaпълнo paзличнa ĸyлтypa, пpecлeдвaт coбcтвeнoтo cи paзвитиe.

„Ceгa тpябвa дa пoмиcлим дaли тaзи нacтoящa тъpгoвcĸa вoйнa щe ce пpeвъpнe в иĸoнoмичecĸa cтyдeнa вoйнa. Haдявaмe ce, чe нямa дa ce cлyчи“, ĸaзa Джин Улpиx, изпълнитeлeн диpeĸтop и зaмecтниĸ-пpeдceдaтeл нa бизнeca в Aзиaтcĸo-тиxooĸeaнcĸия peгиoн нa ЈР Моrgаn Сhаѕе.

Търговската война между САЩ и Китай ще доведе до спускането на „икономическа желязна завеса“, която ще раздели света, ако Вашингтон и Пекин не успеят да разрешат стратегическите различия.

Това предупреди бившият министър на финансите на САЩ Ханк Полсън в реч на форума „Нова икономика“ на Bloomberg в Сингапур.

Полсън даде своето обяснение за настоящия конфликт и посочи какво трябва да се направи в бъдеще, за да се избегне „дългата зима“ между двете най-големи икономики в света, пише Bloomberg.

Как се стигна дотук?

Бившият министър посочи, че САЩ и Китай имат различни интереси в критични области, които надхвърлят търговията. Дори двете държави да се споразумеят по търговските въпроси, основните напрежения ще продължат да съществуват поради по-дълбоки проблеми.

В САЩ има консенсус, че сблъсъкът не е променил поведението на Китай. 17 години след като азиатската страна влезе в Световната търговска организация (СТО), тя все още не е отворила своята икономика за чуждестранна конкуренция в много области – което накара дори американската бизнес общност в Китай да призове за конфронтация.

Според Полсън неспособността на Пекин да се отвори към света е истинската причина за разрива, а не конфронтационните настроения в САЩ, съществуващи още преди кампанията на Тръмп.

Основните проблеми са няколко:7Комунистическата партия командва всички;

  • Частният бизнес трябва да подкрепя стратегическите цели на държавата;
  • Чуждестранните технологии „се преработват така, че чуждите технологии да станат китайски технологии чрез процеса на определяне на местообитанията“, което много изпълнителни директори смятат за „грубо несправедливи“;
  • Китайският „Дигитален път на коприната“ – инициатива за износ на стандартите на Пекин за кибернетичното управление – допълнително засилва конфронтацията със САЩ.

Какви са рисковете?

Повече хора в САЩ и Китай се застъпват за „политики, които биха могли да доведат до деинтеграция на двете страни“.

Някои хора в САЩ защитават „режим на отказ от технологии като този през Студената война“, докато Китай се опитва да определи собствени стандарти и се стреми към пълна самостоятелност.

Това поражда „перспективата за икономическа желязна завеса – която издига нови стени от всяка страна и унищожава глобалната икономика, каквато я познаваме“.

В опит да изолира Пекин, Вашингтон рискува да се самоизолира. Компаниите може да решат да се преместят в страни, които са по-малко враждебни към Китай, вместо в САЩ.

Действията на САЩ срещу Китай рискуват да създадат нов кръг на конфликт с партньори, от които Вашингтон се нуждае, за да промени поведението на Пекин.

Какъв е пътят напред?

Китай трябва да позволи на чуждестранните фирми да се конкурират при равнопоставени условия, пазарът трябва да определя ключовите решения, а Пекин трябва да направи повече, за да защити интелектуалната собственост.

Китайските власти трябва:

Да не причиняват вреди – например да измислят правила, за да предотвратят потенциални сблъсъци в морето с американски военни кораби;

– Да работят конструктивно с американски съюзници и партньори;

– Да бъдат смели – да отворят икономиката, да бъдат уверени, че китайските компании могат да се конкурират;

– Да сложат край на политиките, които пряко или непряко подтикват трансфера на технологии;

– Да работят със САЩ по най-важните стратегически приоритети, включително Северна Корея.

Американските власти трябва:

– Да ограничат и успокоят реториката, като ясно заявят, че Китай не представлява екзистенциална заплаха за американската цивилизация;

– Да привлекат партньори – да реформират Световната търговска организация и да преразгледат Транстихоокеанското търговско партньорство, за да оформят средата, в която работи Пекин;

– Да преговарят с Китай с ясни цели;

– Да инвестират в Америка – в икономиката, военните, образованието, науката, инженерството и съюзите.

Източник: money.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter