САЩ разшири санкциите срещу Русия, а ЕС ги удължи с една година


По време на световното първенството по футбол  „сборният отбор“ ЕС и САЩ вкара нов политически гол срещу Русия. Брекзитиралото кралство е най-екзалтираният фен на санкциите най-вероятно заради вероятното отровителство на Скрипал от Русия

Финансовото министерство на Съединените щати санкционира три физически лица и пет компании заради злонамерени кибердействия, включително предоставяне на материали и технологична подкрепа на разузнавателните служби на Русия.

В съобщението на финансовия министър Стивън Мнучин се казва, че компаниите пряко са допринесли за усъвършенстване на подводните и кибервъзможности с работата си с Федералната служба за сигурност и следователно подриват безопасността и сигурността на САЩ и съюзниците им.

Според РИА Новости под санкциите са попаднали Олег Чирков, Владимир Кагански и Александър Трибун. Всички те са свързани с компанията Дайвтехноцентр. В списъка също така са включени: Digital Security, научноизследователският институт “Квант”, ERPScan и Embedi. САЩ твърдят, че те са свързани с Федералната служба за сигурност.

Ограниченията са в съответствие с приетия през миналата година Закон за противодействие на противници на САЩ чрез санкции (CAATSA).

Още преди половин година Кремъл обяви, че е убеден, че САЩ били използвали санкциите в опит да обърнат бизнес елита в Русия срещу президента Владимир Путин. Нормално е заплахата от нови американски санкции да всее безпокойство сред най-богатите хора в Русия, че връзката им с Путин може да ги вкара в черния списък на американското правителство.

Европейският съвет удължи рестриктивните мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия до 23 юни 2019 г., се казва в съобщение на европейската институция.

Мерките обхващат физически лица и компании. Ограничени са до територията на полуострова и Севастопол.

Санкциите включват: забрана на внос на продукти от Крим и Севастопол в ЕС; забрана за инвестиции в Крим и Севастопол, което означава, че европейски компании или базирани в ЕС компании не могат да купуват имоти и фирми в Крим, да финансират кримски компании или да предоставят услуги; туристически услуги в Крим или Севастопол, конкретно европейски пътнически кораби не могат да акостират на пристанища на полуострова, но при извънредни ситуации има изключение; забрана за износ на определени стоки и технологии за кримски компании или за употреба в различни сектори в Крим.

В съобщението се подчертава, че ЕС категорично остава ангажиран за запазване териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Четири години по-късно ЕС запазва позицията си да не признава анексирането на Крим и Севастопол. Брюксел осъжда това нарушение на международното право.

За такава мярка настояваше десетина дни по-рано премиерът на Великобритания Тереза Мей.

“Ще настоявам да се гарантира, че ние ще продължим да поддържаме санкциите срещу Русия. Дори мисля, че в някои сфери трябва да увеличим санкциите”, подчерта тя.

Отношенията между Москва и Лондон достигнаха до дъното от Студената война по-рано тази година след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри с вероятен извършител Русия. За „много вероятна” вина на Русия за отравянето на Скрипал гавари в комюникето си и самият Г7.

Източник: News.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter