Библейското наказание
Скакалците върлуват в Африканския рог
Между 100 000 и 200 000 милиона скакалци унищожават дневната прехрана на 84 милиона души


Йосиф Давидов

В Етиопия, Кения, Южен Судан, Сомалия, Джибути, Еритрея, а от няколко дни и в Уганда, като че ли се повтаря библейското наказание: „Скакалците нахлуха в цялата Египетска земя…Те покриха лицето на цялата земя…и поядоха всичката земна трева и всичките дървесни плодове…“ (Втора книга Моисеева, Изход, Глава 10, 14,15).

В момента територията на тези страни от Африканския рог и около него е „превзета“ от нахлулите от Арабската пустиня прелетни скакалци. Този движещ се опустошителен облак е с размер 2400 квадратни километра. Непрестанно расте. След себе си оставя само сухи дървета. Дори местните стари хора не помнят подобно бедствие.

Кения и Етиопия разполагат с повече средства за борба с нашествениците и извършват пръскане с инсектициди от самолети. Бедните Сомалия и Южен Судан вече обявиха извънредно положение в страните си.
Заместник-генералният секретар на ООН по хуманиратните дела Mark Lowcock уточни, че в 1 кв.км има между 40 и 80 милиона скакалци, които могат да изядат количество, способно да нахрани 35 000 души:

Предполага се, че в сегашния облак има между 100 000 и 200 000 милиона скакалци, които всеки ден унищожават земеделски култури, равни на дневната прехрана на 84 милиона души.

Облакът се движи на около 150 километра и всеки ден унищожава над 200 тона посеви и пасбища във всички посоки. Последиците вече са страшни, особено за страни и без друго страдащи от глад (Сомалия и Еритрея) или от война (Южен Судан).

Ако тази напаст не бъде контролирана пред идните седмици, дъждовният сезон ще увеличи храната на скакалците и размерът на облака ще нарасне.

На какво се дължи това бедствие?

Специалистите твърдят, че липсата на дъждове и повишаването на средната температура е подтикнало скакалците да потърсят по-зелените райони, през които последователно бяха минали два мощни тропически циклона (между май и октомври 2018 г.), засегнали и Саудитска Арабия, Судан, Египет и Йемен.

Скакалци започнаха на снасят яйца и се роди ново поколение гладуващи насекоми, казва един експерт от ФАО.

За сведение: дневно един скакалец изяжда толкова зеленина, колкото е теглото му.

Днес облаците от скакалци са с размерите на големи градове. С всеки изминат ден положението става все по-тежко. ФАО сочи, че облак с размера на Париж на ден изяжда толкова храни, колкото консумира половината население на Франция, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

ООН се опитва да събере 76 милиона долара, които да помогнат за спиране на бедствието

Пръскането с инсектициди е един от методите за борба с тази напаст. Но…смята се, че в Африка има над 100 000 тона инсектициди с изтекъл срок на давност.

Според някои изчисления, сега от скакалците са пряко засегнати 32 милиона души. Проблемът ще става все по-остър. Останали без пасбища и прехрана, много хора ще започнат да мигрират през идните седмици и месеци.

…Ние трябва да бъдем спокойни: и в Мюнхен беше потвърдено, че нашите граници се охраняват зорко. Ако някой от Африканския рог, например, иска да дойде в Европа, да бъде така добър и да излезе от облака на скакалците, да потърси най-близкото европейско посолство или консулство, да подаде молба за легално влизане на континента и да дочака отговор…

Прочетено във фейсбук профила: Iossif Davidov  по материали от испанския печат

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter