Скрипал са отровени с веществото BZ, на въоръжение в НАТО!


♦ Доклад от реномирана швейцарска лаборатория за експертиза на веществото, с което бяха отровени Скрипал, напълно оневинява Русия и уличава… САЩ и Великобритания.

Изследването е направено в реномирана лаборатория в град Шпиц, Швейцария. А резултатите бяха оповестени вчера от руския външен министър Сергей Лавров пред ООН.

„В пробите са намерени следи от токсичния химикал BZ и негови производни, отнасящи се към химическите оръжия от втора категория, според Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, цитира дословно Лавров. Ето и още от заключенията на швейцарската лаборатория: „Бойното отровно вещество BZ е било на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО. В Съветския съюз и Русия не е осъществявана разработка и не са се съхранявали подобни химически въоръжения“

На нито едно място в доклада на лабораторията в Шпиц не се споменава за „новичок“, съобщи още Лавров. Вместо това швейцарските учени представят дълга формула на вещество, което се произвежда в редица страни от НАТО, включително САЩ и Великобритания. Вещество, чиято формула не е тайна.

Докладът от лабораторията в Шпиц е готов от няколко седмици. Но Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) изобщо не отчита заключенията на швейцарските учени в своя доклад по случая с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. В разследването на ОЗХО на нито едно място не се споменава за веществото BZ, разкри Сергей Лавров. Руският външен министър разкри още, че съветникът по национална сигурност на Тереза Мей – Марс Седуил е изпратил писмо до шефа на НАТО Йенс Солтенберг, в което категорично заявява, че няма доказателства за участие на Русия в отравянето на Скрипал.

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter