Надпреварата за Московска 33
София е голяма и спасение дебне Фандъкова отвсякъде
Демократичната общност е на път да зяпа с отвращение двубоя между Мая и Йорданка


Тези дни социалните мрежи изобилстват от коментари на влиятелни фигури от демократичната общност, които бият камбаната, че предизборната кампания за кмет на столицата вече е започнала, а лидерите на Демократична България – вероятно под влиянието на брюкселския махмурлук от влизането на Радан Кънев в европарламента – проспиват стратегическата инициатива за излъчване на силна кандидатура. Механизмът за излъчване на печелещ кандидат за кмет им беше подсказан от Илиян Василев още през юли:

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: Предварителни избори! Писна ми да вземат правилни и печеливши решения от мое име
Няма друг начин да се избере печеливш кандидат, освен през максимално отворен избор и максимално широка подкрепа – извън десните партии и без партийни кандидати, избрани от ръководствата

Тревожното закъснение от страна на лидерите в Демократична България не убягна и на Константин Мишев. Забеляза го чак отвъд Океана:

КОНСТАНТИН МИШЕВ: Моите хора, няма ви дори в съблекалнята
Напълно ще потънете ако продължите да мълчите за софийската битка

Междувременно организацията „Спаси София“ издигна като независим кандидат един от основателите си Борис Бонев. От Франция известния български дисидент и политзатворник от времето на Тодор Живков запита:

ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ: Питайте „Спаси София“ за паметника на съветската армия
Изниква един важен не само за София, но и за цялата ни страна въпрос – политиката за паметниците, който разделя пагубно софиянци и всички сънародници

Отговорът на Бонев не задоволи градската десница, но упреците в социалните мрежи срещу ръководството на Да България и ДСБ за инертността им при процедурите за издигането на кандидат за кмет на София нарастнаха. Все повече загрижени за резултатите от битката за кметския кабинет на „Московска 33“ си дават сметка, че градската десница ще преглътне поредното си унижение, защото не ѝ трябват седем, а много пъти по седем процента, за да стигне кандидатът ѝ до балотаж. Татяна Кристи написа във фейсбук профила си:

Това, че Спаси София и ДБ не са в местна коалиция е огромна грешка. Не знам какво са делили пак, какво са се разправяли, но това е поредното инфантилно политическо театро.

Това, че ДБ не са обявили още кандидат за кмет, е лошо и показва, че нямат силен кандидат. Наблюдавам, че Спаси София са много активни в кампанията си и са с голяма преднина в това отношение от ДБ.

С участието на Иванчева, протестният вот в столицата ще бъде раздробен както винаги на микроскопични парченца. Моята прогноза е, че Фандъкова, ще векува на поста си. На демократичния фронт нищо ново….

При това развитие най-вероятно цялата демократично настроена общност у нас – избирателите, които не биха подкрепили кандидати на статуквото или новите лица на марионетките, оплетени в конците на кукловодите си – тези български граждани с нарастваща фрустрация и отвращение най-вероятно ще наблюдават в София битката между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Още по темата:

ЮЛИАНА МЕТОДИЕВА: Любимата партия винаги ще наднича иззад Мая, колкото и да се преструва тя на независима
Ако ще приеме да се явява на кметската надпревара, Мая Манолова да помисли добре. София е град с минало, с барикади, с долу Жан Виденов, с митинги, на които софиянци пееха „Развод ми дай, сбогом любима“

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter