Убийство заради разследване за корупция? Или по-удобното: битова престъпност?


Убийството на журналистката Виктория Маринова събуди много голяма реакция и извън България.

„Полицията в България разследва убийството на разследващия репортер Виктория Маринова“, съобщава и BBC, като припомня, че страната ни е на последно място по свобода на медиите в ЕС.

„Bulgaria is considered the worst country in the EU when it comes to press freedom, according to Reporters Without Borders. The organisation says investigative journalists in the country „are often subjected to pressure, from mere warnings to intimidation and physical assaults on themselves or their property“.

„Български разследващ журналист е убит“, съобщи Politico. Според медиата в момента на убийството Виктория Маринова е работила по разследване за предполагаема корупция при усвояването на еврофондове. Последното предаване на Маринова, казва Politico e за разследването на „Бивол“ по така наречения от тях „Джи пи гейт“ – мрежа от консултанти и фирми, за които изданието твърди, че са свързани със строителната компания „Джи пи груп“.
„Шокиран съм от ужасното убийство на разследващия журналист Виктория Маринова в България. Спешно настоявам за пълно и подробно разследване. Извършителите трябва да понесат отговорност“, написа в Twitter представителят на ОССЕ за свободата на медиите Харлем Дезир.

 

Продължение на темата

От край време жертва са хората, търсещи и носещи истината в тази държава

Пепа Сомлева

Страхувам се, че и този път ще се фокусираме в детайлите и няма да видим цялата картина. Брутално е убита журналистка и страната кипи от възмущение и покруса…

А ако не беше журналистка?! Ако беше онзи зам. министър, който спаси кожата си съвсем случайно, при нападението му в Евксиноград, заради критиките към началството му?! Ако беше адвокат, общински служител или бизнесмен?

Има безброй нападения срещу критикуващи властта, които остават потулени или обявени за „битова драма“. Истината е, че се атакуват хората, търсещи и борещи се за истината, във всички сфери на живота и това не е от вчера. Властта до такава степен се е изродила, че не приема никакви коментари, корективи, камо ли съвети. Напротив, на всеки опит за установяване на някаква справедливост или изправяне на неправда, се реагира като на война – брутално, без аргументи или пък с охулване, често с помощта на услужливи журналисти, нямащи нищо общо с високия морал и същността на тази професия.

Мисля, че от край време жертва са хората, носещи истината в тази държава, а не конкретна професия. Колкото до журналистиката, тя е озлочестена, изнасилена и омаскарена отдавна. Огледайте се – тези, които хвалят властта и имитират журналистика са добре платени. В провинцията управляващите ги назначат на държавна или общинска служба като пиари като задачата им е да пишат сладникави статии, да парират коментари в мрежата, а в предизборната кампания да се отблагодарят като тролове, пишещи гнусотии за опонентите им. Другите, споменаващи реалността са наврени в ъгъла, мизерстващи и ако дръзнат да нагазят в дълбокото им разбиват физиономията, или буквално, или образно казано.

Същото е и с всички останали професии. Хората треперят да не бъдат уволнени и мълчат. Някои пият хапчета и мълчат, други пият друго и пак мълчат.

С няколко думи – преди два дни не пострада само журналистиката, преди два дни беше поредното покушение срещу Истината в България и на това трябва да се сложи край!

Дори и убийството на Виктория от Русе да не се окаже свързано с работата й като журналистка, проблемът остава!

Поправете ме ако греша.

Facebook

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter