Нетърпимост
ЮЛИАНА МЕТОДИЕВА: Признайте: ловки манипулатори използват терена на необразоваността, където вие се чувствате уютно
Публиката срещу неправителствените организации – а сега накъде?


Юлиана Методиева

Анализи.бг е готов да публикува всяко остроумно или поне аргументирато мнение по разразилата се  дискусия.

Не се извинявам за дългия си статус. Който иска да го чете, браво. Защото 31 май е един много лош ден за българската демокрация.

Родител съм. Дъщеря ми не замина за швейцарски университет, въпреки че бе приета. Завърши в СУ заради любовта си към проф.Богдан Богданов – мир на праха му. Учениците имат нужда от авторитети, нещо като духовен компас. Нейна работа. Остана тук включително заради майка си, баща си, бабите и дядовците ѝ. Сега ще защити дисертация. Иначе преподава в Класическата гимназия. Отгледа суперски деца. Живеем заедно с нея и зет ми. Щастливи сме като в американски филм.

Правя тази биографична справка за онези родители, които стягат на 4 юни национален протест. Те искат да знаят Кой говори. Ето, това съм аз. Нямам общо с Норвегия. Но ѝ се възхищавам.

Актуалните родителски искания са насочени срещу неправителствените организации, които се „бъркат“ в работата на семейството да отглежда децата си. Преди час получих и още една тяхна декларация. Тя се казва „Декларация за отказ от сексуално обучение, срещу овластяването на НПО и за нормализация в МОН“.

Избирам четири изречения от нея:

Ние сме гласували за народни представители и за президент, но не сме гласували за НПО, които да „представляват“ нашите интереси пред правителството.
– Желаем всички тези мерки да се изпълняват от държавните структури на изпълнителната власт.
– Не искаме Конвенцията за правата на детето на ООН, тъй като тя тълкува и прилага формално, а съобразено с нашата народопсихология.
– Да се предадат на Конституционен съд за анализ на конституционната съвместимост всички закони, в които се овластяват граждански организации да поемат функции на държавата.

Нека да поразсъждаваме, уважаеми родители, които искате да ни давате на съд. Дали сте прави да не желаете НПО-та? Да искате символична смъртна присъда за тях, както се изразихте на пресконференцията в БТА преди дни? Дали пък не се страхувате от нещо, което не смеете да признаете?

Работя 27 години в гражданския сектор. Активист и журналист съм, освен пълноценен семеен човек. Всеки етап от прехода бе съпътстван с мощни вълни на неодобрение, гняв срещу работата на НПО. Проклинаха ни до девето коляно на пресконференции. Палеха всекидневно пощенската кутия на офиса ни. Пребиха колега. Насилниците бяха все „нормални хора“. Приличат си като две капки с авторите на бунтовете днес срещу НПО. Същите тези автори, които считат международното законодателство за правата на детето за несъответстващо на „народопсихологията ни“.

Момент: нека да се разберем дали ей така, в крачка, не приватизирате спецификите на българската субстанция? Дали не се поувлякохте да говорите от името на всички български майки и бащи? Може би проектирате собствените си подозрения върху младия ни активизъм? Какво печелите, когато искате от изпълнителната и законодателна власт САМО те да представят и защитават интересите на децата? Били сме много „овластени“. Колко толкова, да видим!

На всяка стъпка в училище и детски градини виждате нашата помощ, на омразните ви НПО-та. На първо място за интеграцията на всички деца, в това число уязвимите. Изключвате ли хипотезата, че е възможно и на вас да се случи детето ви да бъде със специални образователни потребности?Или да се окаже малцинство по друг признак? Да е по-пълничко. Да е плахо и свенливо, с ограничен потенциал за комуникация? Не знаете ли какво правят с тези деца? Бият ги, стигматизират ги, изключват ги от детските общности. Тогава идваме ние, от гражданските организации. Да не ви разказвам какви чудеса постигат наши активисти, финансирани по швейцарската програма ЗОВ. След Джордж Сорос и Норвегия, може би и Швейцария да ви притесни?

Днес крещите срещу програмите за ранното сексуално образование. Няма да изнасям проповед за безпомощността на малките, на онези 6 или 9 годишните, пред агресията в интернет. Как порносайтове прелъстяват душите на незнаещите. Най-обикновена търсачка в Гугъл им отваря без тяхно знание снимки от интимния свят на възрастните.

Имах случай с дете, което си бе глътнало езика от шок при вида на снимка на пенис по време на часа по информатика. МОН не може да банне всички страници, нали така! Учителят няма как да следи за мощното информационно цунами, превръщащо момиченца и момченца в обект на блудство. Тогава пак идваме ние от гражданските организации. Даваме психологическа помощ на децата, помагаме за въвеждане на програми за ранно ограмотяване. Издаваме книжки с приложимо в ТОЗИ свят образование за половите взаимоотношения. Полезни сме повече отколкото подозирате.

И така, защо искате да ни давате под съд? Защото знаем? Или защото вие не знаете, но криете незнанието си със заклеймяването ни. Признайте: ловки манипулатори използват терена на необразоваността, където вие се чувствате уютно. Вместо да ви посочат пътя как да се превърнете в модерен родител, който да посреща цивилизовано предизвикателствата на времето, той или тя ви вкарват в капана на страха! Дълго пребивавате в този капан. Станахте по-сръчни. Освен протестни писма, вече преминахте към конкретни искания. Заплашвате и настоявате властта да ви чуе. Имам лоша новина за вас, родители! Сериозна е вероятността тя да ви чуе. Да забрани НПО-та както прави Путин. Орбан. Да не продължавам. Тогава?

Не се сещам за нито един пример, дами и господа, поради който родителска колаборация с държавата в областта на сексуалното образование да е довела до щастливо детство и юношество. Комунизмът правеше точно това. Освен че ни връзваше пионерските връзки, изпращаше ни да летуваме в лагери. Заварихме падането му на 10 ноември с годишно 30 хиляди изоставени деца. Копелета. Те се раждаха включително от тоталната необразованост за секса. Дали пък този комунизъм не е жив още в душите ви?

Няма как да ни забраните. Не е демократично. Но пък може да увеличите явната репресия срещу нас. Дискредитирането на репутацията ни с милата помощ на жълти сайтове и заканите на евангелския маразматик Александър Урумов ще станат още по-вонещи. Е, и?

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter