Хронология на третия мандат


To be, or not to be, that is the question. Отговорът на въпроса трябва да се получи в понеделник, в 11 часа, на “Дондуков”2. Тогава президентът Росен Плевнелиев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Но да проследим хронологията на събитията до заветния ден. Политическите изявления през последните седмици се мятат от “да бъде” до “тц”. Големите партии: ГЕРБ играе “пас”, има непреодолими несъгласия с патриотите, БСП също, вероятно чака по-добра “ръка”.

 

А в очакване на кулминацията, действието се развива по следния начин:

 

20 ноември 2016 г.

Патриотичният фронт може да вземе мандат, но няма с кого да направи кабинет. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов намеква, че ако президентът връчи третия мандат на ПФ, може да не го върнат и да се опитат да съставят нов кабинет в този парламент.

 

20 ноември – 02 декември 2016

Президентът мисли ивръчва последователно мандати на ГЕРБ и БСП. Те го връщат. Междувременно текат совалки по различни столични дестинации.

 

02 декември 2016
Президентът Росен Плевнелиев ще даде третия мандат на Реформаторския блок. Той заявява, че и 1% да е шансът за съставяне на кабинет, ще го използва.

 

02 демеври – 07 декември 2016 г.
Преговори от всякакъв характер – тайни и явни, в парламента и по други столични дестинации.

 

07 декември 2016 г.
Даниел Вълчев: Смисълът РБ да участва в правителство, е да се премете двора по друг начин, да се пипне съдебната система, антикорупционния закон да се приеме и др.
Найден Зеленогорски: До петък ще стане ясно кой ще приеме мандата от името на Реформаторския блок за съставяне на правителство. Най-вероятно това ще бъде експерт.

 

08 декември 2016 г.
В Народното събрание се провежда среща между парламентарните групи на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. На срещата присъстват Найден Зеленогорски от името на Реформаторския блок, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов от Патриотичния фронт, и министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, вероятно от свое име. Десните започват да търсят подкрепа. Ако това не се случи, страната ще тръгне към предсрочни парламентарни избори и свикване на служебен кабинет.

 

09 декември 2016 г. 11.45 часа
Реформаторският блок веднага връща мандата, ако им бъде връчен. Новината съобщава Найден Зеленогорски след заседание на парламентарната група. Няма реформаторско мнозинство и това е непреодолима пречка за съставяне на правителство.

 

09 декември 2016 г. 15.30 часа
Патриотичният фронт все още е готов да опита да състави кабинет в рамките на 43-тото Народно събрание, казва в кулоарите на парламента Валери Симеонов. “Би трябвало в този мандат да се използват всички възможности за продължаване на работата на НС и за продължаване на стабилността на България. Винаги сме го казвали. Това е.”

 

09 декември 2016 г. Съобщение от 14.30 часа, получено в 17.45 часа
СДС все още иска мандата.
Позиция на Съюза на демократичните сили
Във връзка със заявеното днес мнение на част от ПГ на РБ, че Блокът трябва да върне мандата за съставяне на правителство, ако бъде връчен в понеделник от президента, СДС изразява следната позиция:
На 6 декември 2016 г. Изпълнителният съвет на РБ взе решение, което беше огласено пред медиите и публикувано на официалната страница на РБ. В това решение се казва: „Днес РБ започва политически консултации с парламентарно представените политически сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности. С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната…
…Това решение на ИС на РБ беше последвано от консултации с Патриотичния фронт, на които Блокът получи уверение за подкрепа, при определени условия, които РБ не отхвърли. В същото време, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви на консултациите с РБ на 6 декември, че след получаване на мандата, отново ще се проведат разговори между двете формации.
Тези факти ни карат да смятаме, че днешната позиция на част от ПГ на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани.
Предлагаме в понеделник, 12 декември, да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев.

 

09 декември 2016 г. 19.15 часа
Росен Кожухаров, Главен секретар на президента Плевнелиев е гласен от държавния глава за служебен премиер. Президентът Росен Плевнелиев все пак ще назначи служебно правителство, въпреки нежеланието си и въпреки краткия срок, в който то ще действа. Очаква се това да стане на 14 декември, сряда, но решението не е взето окончателно.

 

Послепис (като предистория):
23.11.2016 г. Борисов: Няма да подкрепим правителство на Патриотичния фронт
29.11.2016 г. Борисов: Ще подкрепим кабинет на ПФ, но без да участваме в управлението, само за политики…
30.11.2016 г. – Борисов не коментира мнението на Цветанов, че ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на Патриотичния фронт

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter