За честта на професията
Андон Балтаков показа как се брани свободата на словото и независимостта на журналистиката
Генералният директор на БНР поиска оставката на министър Боил Банов, заради фалшификации


“Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио”, коментира в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ на БНР генералният директор на обществената медия Андон Балтаков.

Според Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР.

„Знаете ли кое е най-ужасното, което показва изключителната наглост и арогантност на тези, които са написали този доклад – Боил Банов и неговия екип? Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм мотивирал друг законопроект за радиото и телевизията и са ги сложили, че едва ли не аз подкрепям този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио”, разказа в ефира Андон Балтаков.

Генералният директор на БНР беше толкова категоричен и красноречив – убедете се сами:

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Андон Балтаков беше избран за генерален директор на Българското национално радио в началото на 2020 г. По образование е икономист от Университета за национално и световно стопанство.

Стартира кариерата си като журналист в софийското радио “Витоша” през 1994 г. Година по-късно става част от екипа на програма “Хоризонт” – в  началото като преводач-новинар в Прослушвателната служба на програмата, а по-късно е редактор и водещ на сутрешните новини на Българското национално радио.

През 2000 г. емигрира в Съединените щати, където получава магистърска степен по бизнес админстрация от университета “Йейл”.

Започва управленската си кариера в отдела по стратегическо планиране на агенция Асошиейтед прес, където е заместник директор. Работил е в Си Ен Ен като старши директор по бизнес операции и видео продукти. По-късно е вицепрезидент, отговарящ за новинарския бизнес на информационния агрегатор ПроКуест, и главен оперативен директор на социалната агенция “Сторифул”, част от компанията на Рупърт Мърдок “Нюз Корп”.

През последните години е консултирал управителните екипи на информационни гиганти като “Ройтерс” в областта на новите технологии и пазарно развитие.

Концепцията, с която Андон Балтаков беше избан от СЕМ за генерален директор на БНР

 

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter