Баришников взе латвийски паспорт


Знаменитият балетист Михаил Баришников е поличул латвийско гражданство. На 27 април той получи паспорта си, като изнесе благодарствена реч на латвийски език в парламента. Латвийските депутати пък гласуваха с 84 гласа “за” и нито един против за гражданството на именития балетист. По този начин на Баришников беше спестена дълга процедура.

Балетистът е син на съветски офицер, родом от Рига. Самият той е казвал в интервюта, че детството му е било трудно, защото са гледали на баща му като на окупатор. През 1957 година Баришников се записва в балетно училище в Рига, след което продължава танцовата си кариера в Ленинград. Бил е солист на световноизвестната трупа на Театър „Киров“. При едно турне в Канада през 1974 г., остава там и търси убежище, като след това се премества в САЩ.

От 40 години той живее в Щатите и нито веднъж не се връщал в Русия. Когато го питат за причината, той отговаря уклончиво. Вземайки латвийски паспорт, Баришников, все пак, остава американски гражданин, тъй като в Латвия е позволено двойното гражданство. Подробност е това, че сега руската му фамилия ще е едно „с“ накрая – Баришниковс, коментират руските медии.

В Русия е разпространено мнението, че великият артист избягва родината. Но това не е точно така, защото той се е родил в Латвийска ССР и след 1991 г. се е връщал често. По време на тези посещения Баришников е вземал децата си и ги е водил на гроба на майка си в Рига. Съдбовен факт от битието му е, че неговите родители са се развели, а след това майка му сама е сложила край на живота си, когато Михаил е бил само на 11 години.

Източник: Взгляд“

www.vz.ru

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter