Гледна точка отвъд океана
ВЕНИ МАРКОВСКИ: Негласувалите не са победители
Когато изобщо не се мръдне от топлото си кресло, нашенецът показва, че му е все едно кой управлява, а не че не е доволен и от тия, и от ония


Вени Марковски

За пръв път от много години да не съм съгласен с Vesselina Sedlarska. В статията си в “Редута” тя пише, че на изборите били гласували 30 процента от всички гласоподаватели и “Ако въобще имаше победа, тя е на негласувалите. Те са мнозинството.”

Негласувалите не са победители. Негласувалите са делегирали правата си на онези, които гласуват. Негласувалите, ако наистина бяха недоволни от управлението, но и от алтернативите, можеха да изразят мнението си, като гласуват “за никого”, а не като изобщо не гласуват. Такива хора има – 58 301 човека.

Когато обаче изобщо не се мръдне от топлото си кресло, нашенецът показва, че му е все едно кой управлява, а не че не е доволен и от тия, и от ония. С други думи – мнозинството подкрепя именно тези резултати, които се получиха на изборите.

А резултатите показват, че хората искат политиците да им дойдат на крака, да си поговорят с тях, да ги *чуят*.

Има един-два странни избора, но на фона на 17 евродепутати, 1-2 са или малко под, или малко над 10 процента. Ако погледнете статистически, това е дори по-малко, отколкото в европейски мащаб. Има два резултата, които поне за мен показаха, че гласувалите са прочели правилно посланията – включително и са проникнали отвъд тях: Сергей Станишев и Мария Габриел.

Станишев, който се пребори изобщо да бъде в листата на БСП, с помощта на проевропейски настроените гласували за БСП хора, с пътуване и разговори в страната – от Попово до Пловдив – успя да отиде на второ място, с преференциите. Това е ясен знак, че избирателите на БСП искат партията да е част от европейското семейство на левите партии.

Мария Габриел също обикаляше нон-стоп из България и Европа – един ден видях нейни снимки от участие в Берлин и сякаш по същото време беше в гр. Септември или някъде другаде из Родината и намери убедителните слова, за да разкаже на своите избиратели, как България действително управлява ЕС.

Уважаеми хора! В страната има много малко европейски политици

Трябва да ги пазим, да ги насърчаваме и да им помагаме да са успешни, защото техният успех е успех за цяла България, а техния неуспех е излагане за всеки един българин – особено за онези, които пътуват, работят или живеят в Европа.

Хора, които се срещат със Станишев или с Мария Габриел в Брюксел, са ми казвали колко са впечатлени от тях. И това не са случайни хора – като почнем от един от създателите на Интернет, д-р Винт Сърф и минем през специалистите от ИТ-бранша, та стигнем до когото се сетите, отзивите винаги са едни и същи: положителни.

Това трябва да ни помогне да разберем, че нашенските проблеми в много случаи са измислени и никой не се интересува от тях.

Включително и от това колко процента са гласували.

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter