Игрите на алчността
ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: В случай, че някой не е разбрал, Манолова вече работи за група в бъдещия парламент!
Сачева да не си тия дни – кривогледството не ти мърда!


Весислава Танчева

Поглеждаш през прозореца и там някакви хора ти искат оставка, защото ще отменяш закон. Същият закон, срещу който тези същите единствени протестират от половин година насам!

Тръгнах да напиша нещо за протеста на сестрите и майките от “Системата ни убива”, па се спрях… Пак посегнах към клавиатурата и пак се отказах.

Как да повторя за 3843-ти път, че исканията на медицинските работници в цялата страна са абсолютно справедливи, а протестите, в които участваха и лекари, акушери, рехабилитатори – въобще, почти всяка професия, призвана да държи човека жив и здрав – са  най-логичното нещо в държава с полуразпаднала се система на здравеопазването?

Как да обяснявам пак и пак, че Борисов и министър Ананиев лъжат постоянно, “отпускайки” десетки милиони година след година – пари, които по закон няма как да стигнат пряко да фишовете на медиците. И разбира се – не  стигнаха!

МИЛКА ВАСИЛЕВА: Кое е по-страшното – епидемията или липсата на специалисти по здравни грижи за болните?

Има ли смисъл да повтарям, че когато никой друг не смееше, група майки с болни деца – някои  много, много болни – дръзнаха  да нарекат нещата с истинските им имена и да протестират под черните знамена срещу геноцида над най-беззащитните?

Не вярвам, че сте забравили тези неща! Сигурна съм, че помните, с подробности даже. Въпреки това, налага се пак да припомня десетките протести от последните две години, защото за добро или за лошо, бях сред наблюдателите “от първия ред”, доколкото аз не съм нито медицински работник, нито роднина на болно дете или възрастен. Да, аз съм наблюдател, но добре информиран наблюдател! Много добре помня защо “Системата ни убива” се раздвои и разтрои:

Защото се намеси Мая Монолова…

…и откъсна няколко активни участници в протестите, след което ги поведе по студия и парламентарни комисии, представяйки ги като единствени автентични протестиращи. Малцина възразиха, защото дотогава и това не им беше позволено – да имат думата в обсъждането на промени в законите, които пряко ги касаят!  Помня също откъде се пръкна сегашната лидерка на протестиращите сестри и защо не успя да израстне до автентичен лидер на цялата протестна енергия.

 По същата причини – оказа  се, че Мая Илиева работи с екипа на тогавашния омбудсман Мая Манолова…

…и не крие личните си политически амбиции, тъй като е сред активистите на “Възраждане” в Перник. В крайна сметка Илиева се озова в Инициативния комитет на Манолова.

Помня и още няколко случая, в които Манолова открито се явяваше като посредник на Борисов и казваше, че говори от негово име – при  гладната стачка на работещите в Български пощи, при опитите да спрат гладната стачка на Босия и т.н.

Всичко това ме убеди, че Манолова е просто следващия лабораторен политически проект, на нея ѝ бяха осигурени всички възможности да натрупа капитал от социална загриженост и положителен имидж, за да печели избори и да участва в “смяната на караула”.

Лично Борисов ѝ помогна най-много от всички! 

 В крайна сметка, с нейна помощ през парламента мина някакъв закон – половинчат, несъвършен, с много орязани между двете четения добри неща – но  все пак повече от предишното нищо!

Същият закон, както и пакетираните с него група промени в социалното законодателство, беше атакуван от хората на Копейкин и религиозно-консервативните дружества, протестиращи срещу Стратегията за детето, защото, видите ли, позволявал на нек’ви лоши НПО-та да помагат на хората срещу някакво заплащане..?! Все едно държавата е показала, че може сама да го прави с всичките милиони от нашите данъци!

За сестрите беше същото – с  намесата на Манолова медиците получиха още обещания…  Днес другата Мая – Илиева, обяснява, че били излъгани. Не думай, друго ли очаквахте?!

Какво се случи с политическия проект “Манолова”, аз не знам. Там няма как да съм пряк наблюдател. Но съвсем очевидно кандидатурата ѝ за кмет на София беше две неща – прибързана  и зле подкрепена.
Въпреки това, имам подозрения, че тя спечели изборите и имаше основание да ги оспорва.

Прибързаността обаче, както и финансовата подкрепа на Васил Божков, доведе до това, Борисов от неѝн съюзник внезапно да се окаже враг. Божков го отнесе и за това, разбира се.

Сега виждаме Мая Манолова да подкрепя каузи, които трудно могат да се нарекат нейни – като  спирането на кариерите в Белащица, например.  Виждам как сред протестиращите там рЕзко се подредиха хора от Движение България на гражданите и ВОЛТ, които също подкрепиха кандидатурата ѝ в София.

Виждаме как сестрите и откъсната от нея част от майките организираха палатков лагер под прозорците на Борисов. И искат оставката на министър Сачева, защото щяла да отмени оня, същия нефелен и половинчат закон.

Ако леко се обърквате тука, има защо – за  отмяна на закона настояват подкрепените от Копейкин консерво-патриоти, дето иначе ходят на протестите на Мая Илиева, щото им е партиен член!

Въобще, да не си на мястото на клетата Сачева тия дни – някакви  хора ти искат оставка, защото уж искаш да отмениш закон, срещу който те единствени протестират…?!

В такива случаи баба казваше “Бангьоз* да станеш!”

Това няма как да го свържете в обща картина, освен ако не е част от предизборна кампания.  Тогава всякакви нелепици се случват, така е. Та, в случай, че някой не е разбрал, Манолова вече работи за група в бъдещия парламент!

А вие какво чакате?

 *Според речника на родопските думи – кривоглед

Прочетено във фейсбук профила:  Vessislava Tancheva

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter