Игрите на алчността
ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: Ще имаме първата държава в света, официално и законно създаваща зависимост сред гражданите си
Превръщането на лотарията в държавна няма да излекува зависимите от талончетата


Весислава Танчева

Превръщането на лотарията в държавна няма да излекува зависимите от талончетата, само ще ги пренасочи от частния, към държавния монопол. А зависимостта беше създадена, защото паднаха всякакви регулации върху рекламата и разпространението на по същество хазартна игра.

ГЕОРГИ КУШВАЛИЕВ: Окончателно решение

Такива ограничения имаше, докато имаше държавен монопол върху игрите на късмета. После, с куци промени в допълнителните разпоредби на няколко закона рекламата беше узаконена и практически превзе праймтайма на всички телевизии.

После падна ограничението върху разпространението на билетчетата и от специфични пунктове, разположени на ограничени за достъп на деца места, стана практически където падне. В момента дистрибуторската им мрежа е огромна – Лафка, Български пощи, Виваком, вериги за хранителни стоки и бяла техника, всички разпространители на печатни издания…

Ако тези условия за реклама и дистрибуция останат такива, чий е монополът няма значение – този бизнес ще продължи да генерира зависими билетотъркачи и по милион печалба на ден. И ще имаме първата държава в света, официално и законно създаваща зависимост сред гражданите си, различна от тютюнопушенето.

Разбира се, ако бъдат върнати забраните за реклама и талончета се продават само в пунктовете на игрите, печалбата рязко ще спихне и ще си загуби атрактивността.

Впрочем, няма никаква гаранция, че предложената сега фактическа национализация ще трае дълго. Няма да се учудя, ако след година пак променят закона и раздадат лицензи за частни лотарии. На други играчи, разбира се.

ВАСИЛ БОЖКОВ V/S ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Непротѝвоконститу̀цио̀нствува… телству̀вайте!

Колкото до Черепа, въобще не го мисля. Той, както винаги е два хода напред и вече притежава лотария в Грузия. Чувам, има дялове и на други места… Няма да му хареса да загуби милион на ден, при това – след  като си е платил делът на Пеевски и сие за дистрибуцията. Но ще го преживее.

Прочетено във фейсбук профила: Vessislava Tancheva , очаквайте коментар на АНАЛИЗИ БГ

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter