Моят мъничък протест...
ВИКТОРИЯ ТИНТЕРОВА: Защо няма да гледам “Чернобил”
В свое оправдание ще кажа, че и руски филм за избиването на индианците или битката при Трафалгар, също не бих гледала


Виктория Тинтерова

Интелектът ми се противи на английски или американски трактовки за руските работи. Особено в днешните времена. Казвате – ще научиш истината. За какво ми е тази истина? Имаше ли Черонбил? Имаше. Пострадахме ли? Най-вероятно – да. Имаме ли възможност да преодолеем последствията? Не.

Освен, че съм убедена, че това е откровена пропаганда, струва ми се и че е мазохизъм. Защо мисля, че е пропаганда ли? Ами защото няма никаква причина американци или англичани да направят подобен филм. Защо да го правят? Защото много им е жал за нас? Или защото обичат Истината? Тя истината се знае там, където трябва и ние никога няма да я научим…

Както не научихме кой всъщност и защо уби Кенеди. Или пък за да направят художествен филм, със супер режисура и супер актьорска игра, че да спечелят Еми? В такъв случай пък е спекулация с човешките чувства.
В свое оправдание ще кажа, че и руски филм за избиването на индианците или битката при Трафалгар, също не бих гледала. Единственият руски филм по американски автор е, доколкото знам, „Вожда на червенокожите“. Не ми харесва. Може и да не съм права, но това е положението, така мисля…

Впрочем някой знае ли къде още е даван този филм и какъв е световният отзвук? Че тук се превърна, очевидно в някаква кино-разделна работа. Повод за разприятеляваници и обиди… По-вълнуващо дори от глупостите, които сипе Борисов, по-вълнуващо от 7-те лева повишение на пенсия, от повишаването цената на тока и парното, от потопите безхаерие, които ни заливат при всеки нормален пролетен дъжд.

Източник: Фейсбук. Анализи.бг е готов да публикува всички мнения и спорове по темата.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter