Фейсбук фейлетон
ВИКТОРИЯ ТИНТЕРОВА: Хвала на тия партийни и държавни ръководители на България, дето осигуриха черноработници на Шотландия!
И видяхме отвратното градче от фургони... Фургон до фургон, а между тях пътеки за разходки... на робите


Виктория Тинтерова

Ся ще напиша един огромен, дърт, корпулентен комунизъм – Хвала на тия партийни и държавни ръководители на България, дето осигуриха черноработници на Шотландия! Бог да ви поживи, както намери за добре….

Николаев се тревожи по НОВА за хората, които берат ягоди, нали знаете – Strawberry Fields Forever – лала-лалаааа тралала-лаааааа…., та тревожи се той, какво ще стане след Брекзит със сезонните работници от бившите соц.страни, но най-вече кой ще им бере ягодите на хората по света.

И ни прожектираха едно филмче на Дойче веле. Никой шотландец не иска да живее във фургон, да става в 5 и да бачка като роб и тамошните, шотландски земеделци много се тревожат кой ще им работи.

И видяхме отвратното градче от фургони… Фургон до фургон, а между тях пътеки за разходки… на робите. В прекрасната, чиста, старинна земя на замъците, викат дойчевелевците и са го весело озвучили филмчето с музичка от шотландски гайди. Ама не за робите се тревожат те, се разбра, а за Брекзита, щото робите получавали 300 Е на седмица, толкова, колкото изкарвали в страните си за месец.

Каква поредна футболна драма! – възкликна един футболен коментатор навремето.

Пак ще се опра на Маркес, като библия ми е той: Банановото дружество и ламаринените къщи, които превзеха прекрасното Макондо.

Е, сега почват големите комунизми:

Навремето, когато Бийтълз и Strawberry Fields Forever бяха строго забранени, когато нямаше шоколади, когато пушехме качак или ония, съветските цигари с картонената тръбичка като цигаре, когато за банани майките ни чакаха часове в зимните дни, трепереха в тънките си, скапани палтенца само и само за да можем да опитаме на Нова година, да помиришем свободния свят, така да се каже… когато бащите пиеха коняк “Плиска” и псуваха тихо, под мустак, защото не смееха да псуват като сега, когато ходехме в тъпите им бунгала на Китьен, когато чакахме по 10 години за Москвич, когато ….

Та тогава, хората по села и градове работеха на полето и в заводите като роби, със сетни сили си строяха триетажни къщи, обзавеждаха и трите етажа, два от които заключваха, та да се запази всичко вътре непокътнато, та като се ожени детето, да има…. На първия етаж или в хола на гнусната панелка, тия хора измъчени, гледаха филми за безработицата в Англия, Шотландия и Ирландия и цъкаха с език….
Хвала, ваща …. !

Ваша
В. Люксембургова
Съвсем вече трала-лала лала

Източник: Фейсбук, коментар на видео, качено в сайта Дойче веле: Когато си тръгнат работниците от Източна Европа

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter